E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Pension Koudela - Česká Kamenice




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Moravský kras

Stará huť u Adamova

 

Moravský kras je především vzácnou krasovou oblastí s více než tisícovkou jeskyní, slavnou Macochou, krasovými kaňony, skalami a také nádhernými lesy. Poněkud ve stínu těchto lákadel

 

stojí zdejší tradice výroby železa, která se zde zabydlela nejspíš v už pátém století před Kristem. Hutě tu budovali Keltové a Germáni. Slované pak pokračovali v jejich snažení a ani středověk a novověk nezůstaly železářské tradici oblasti nic dlužny. Jedno z těchto míst představuje Stará huť v Josefově u Adamova. Nalézá se v Josefovském údolí u Křtinského potoka přibližně tři kilometry východně od Adamova. Zdejší objekty jsou pozůstatkem hutnického komplexu, který zde nechal počátkem 18. století vybudovat kníže Jan Adam z Lichtenštejna. Dominantou celého areálu je mohutná dřevouhelná železářská pec, jejíž stavba dosahuje výšky deseti metrů. Expozici doplňují dvě menší pece na pálení vápna, rampy, bývalá modelárna nazývaná Kameňák, v níž je instalována expozice železářství střední části Moravského krasu. K vidění tu jsou pohyblivé modely, ukázky místních rud, litinové výrobky a podobně. Příznivci technického pokroku si tedy ve Staré huti, která byla vyhlášena dokonce národní technickou památkou, jistě přijdou na své. Čas od času tu návštěvníci navíc mohou být svědky tavby v peci podobné těm, které stavěli staří Slované.
Jak se tam dostat
Vlakem: Stará huť se nachází v Josefovském údolí asi tři kilometry od Adamova. Vlakem se z brněnského hlavního nádraží dostanete do Adamova za 18 minut. Jízdenka přijde na 22 korun. Máte-li zákaznickou kartu, zaplatíte 16 korun. Cesta z Blanska trvá vlakem pouhých osm minut. Stará huť je přístupná od dubna do října denně kromě pondělí a ve svátky od 9 do 17 hodin. Po domluvě je však prohlídka možná i jindy. Základní vstupné je 20 korun, snížené vás vyjde na 15 korun.
Autem: Z Brna vyjedete po silnici číslo 374 a pokračujete na Bílovice nad Svitavou. Obcí projedete a odtud je to do Adamova osm kilometrů. Celková délka trasy z Brna do Adamova je necelých 19 kilometrů.

Zdroj : Nedělní svět


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20104)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13948)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14111)

    • Last minute
    18.1% (13493)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12982)

    Zahl der Stimmen 74638

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.