E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

POLUBNÝ PENZION




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Podél řeky Mže na Tachovsku

Výlet pro pěší a na kole

 

Pojďme se zas jednou vydat pěšky: po trase, která sleduje horní tok Mže. Začneme v Tachově. Železniční trať z Chebu do Plzně nám umožňuje trasu ukončit v Pavlovicích (24 km), v Ošelíně

 

(33 km) nebo ve Svojšíně (41 km).
Až opustíme bezprostřední okolí Tachova, čeká nás překvapivě pustá krajina (možnost občerstvení je jen v Josefově Huti a v cílovém Svojšíně). Trasa není pro nízké převýšení náročná, kde s výjimkou exponovanějších úseků v údolí Mže, zejména v okolí Ústí vyžaduje orientační pozornost. Mapa může být velmi užitečná. Z Tachova jsme zvolili zelenou, poněvadž nám umožňuje vychutnat zpětné pohledy na toto město, nejlepší od památníku husitské bitvy u Tachova (2) v roce 1427, postaveného v roce 1971. Kousek za ním v lese se ukrývají Světce (3) a ruiny bývalého zámku a jízdárna, která se pomalu opravuje. Překvapivě rozměrné stavby leží v pustém, pověstmi opředeném Aglájině údolí, do kterého vzápětí sestoupíme, přejdeme Mži, která ho vytvořila, a vrátíme se jím po modré značce do Tachova (5,5).
Za městem projdeme příměstským parkem s alejí u minerálního pramene a po silnici dojdeme do Oldřichova a ještě daleko za něj až k místu, odkud uvidíme místní letiště. Tady uhneme doprava při okraji lesa a lesem pak dojdeme k rekreační vodní nádrži Kumpolec (12) na Sedlišťském potoce. Vytékajícího potoka se držíme kolem Tilpova mlýna k místní komunikaci, po níž se dáme vlevo, a po chvíli se vrátíme na silnici, kterou jsme před půlhodinou opustili. S ní dojdeme k místu opět na Sedlištském potoce, kde nás nedaleko silnice překvapí další monumentální zřícenina, kostela sv. Jana (14,5). Kostel zde údajně stával již v 11. století. Ten dnešní, věnovaný sv. Janu Křtiteli, byl postaven na počátku 18. století, na konci téhož století zrušen a přeměněn na továrnu. Dávno odešli lidé, kterým sloužil kostel a které živila továrna, v pusté krajině zůstala zatím ještě zastřešená stavba se zajímavými malbami, sloužící tak nanejvýš k trampským noclehům.
Čeká nás velmi hezká partie do Janova a pak lesní sestup zpět ke Mži do rekreační kolonie Ústí (20) (soutok Mže a Tiché). S červenou značkou se vydáme doprava a sledujeme v hlubokém údolí zakomponovanou železnici do složitých meandrů řeky, kde ticho opravdu přeruší jen hlomoz vlaku. Dojdeme k hostinci v Josefově Huti (23), kde můžeme projít obcí po silnici bez značky k železniční stanici Pavlovice (24) a zde túru ukončit. Údolí však pokračuje dál a nabízí střídání chatových osad s pustými částmi kaňonu, cesta nás na chvíli od řeky vzdálí do osady Vížka (27) s vyhlídkou na Vlčí horu za údolím Kosového potoka, k němuž nás značka dovede až těsně před jeho soutokem se Mží.
Pak už se trvale držíme Mže, i když se občas ocitáme vysoko nad ní. Na rozcestí se zelenou (32) máme druhou možnost ukončení našeho putování, když se s ní dáme vpravo na železniční stanici Ošelín (33). Nejvytrvalejší pokračují dál při řece, údolí se zvolna rozšiřuje a je stále mělčí, až se ocitneme v cílovém Svojšíně (40,5) s opraveným zámkem (dá se tam i přespat) a zelená značka nás vyvede nad obec ke stejnojmenné železniční stanici (41)

Zdroj : iHNed


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20109)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13950)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14115)

    • Last minute
    18.1% (13496)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12984)

    Zahl der Stimmen 74654

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.