E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Do podhůří Orlických hor

Nádherný zámek Častolovice

 

Zámek Častolovice se nachází v Královéhradeckém kraji, přímo na hlavním silničním tahu, spojujícím Hradec Králové s Ostravou. Zámek se rozkládá na okraji rozsáhlého anglického parku,

 

který volně přechází v krajinu podhůří Orlických hor.
Dnešní zámek byl postaven na místě gotické vodní tvrze ze 14. století. Jejím zakladatelem byl patrně Častolov z rodu Hronovců a podle něj toto místo získalo i své jméno.
První písemné doklady pocházejí z roku 1342. Během 15. a 16. století změnilo častolovické panství několikrát majitele. Nejvýznamnějším z nich byl český král Jiří z Poděbrad. V roce 1577 panství zakoupili páni z Oppersdorfu a v letech 1588 ? 1615 nechali Jan Bedřich z Oppersdorfu a jeho žena Magdalena z Donína postavit nynější renesanční zámek, který si dodnes uchoval svou původní dispozici.
Budova je rozdělena na dvě části. Levá část sloužila původně obytným a reprezentačním účelům, pravá část účelům hospodářským a správním.
Roku 1694 Častolovice zakoupil nejvyšší pražský purkrabí Adolf Vratislav Sternberg a zámek se tak stal novým hlavním sídlem rodu Sternbergů. Tradice rodu v té době trvala již 500 let. V archivech je jejich rodový znak, osmicípá hvězda v modrém poli, zaznamenán již od roku 1130.
Sternbergové se aktivně účastnili politického a veřejného života a přispěli také k rozvoji vědy a kultury. František Josef Sternberg Manderscheid a bratři Kašpar Maria a Jáchym Sternbergovi se podíleli na založení Národního muzea v Praze.
S rodinou Sternbergů jsou spojena jména významných osobností české kultury, které pobývaly také v Častolovicích: František Palacký (1798-1876), archivář hraběte Františka Josefa Sternberga Manderscheida, díky jehož doporučení se později stal českým historikem u dvora, a Josef Dobrovský (1775 -1829), autor Dějin české literatury a Německo-českého slovníku. Pobýval zde také Bohuslav Balbín (1621 - 1688), jezuitský historik, který se zasloužil o šíření a studium češtiny a slovanských jazyků. Častolovický zámek byl dvakrát částečně přestavěn. Poprvé v druhé polovině l9.století za Jaroslava Sternberga do tehdy módního anglického neogotického stylu.
Přestavba se projevila zejména na hlavním průčelí zámku, které bylo opatřeno arkýři, balkonem a novými gotickými okny. Interiéru se přestavba téměř nedotkla, pouze arkádová chodba byla opatřena dřevěnými kružbami a zasklena. Řezbářské práce prováděl místní rodák Jiruška. Zhruba z této doby pochází také dnešní podoba zámeckého anglického parku, který respektuje přirozený charakter krajiny.
Mnohem hodnotnější renesanční podobu se zámku znovu pokusil vrátit na začátku 2O.století Leopold Sternberg (1865-1937). Nejdříve byla přestavěna hospodářská část, budova dostala druhé patro, do nádvoří bylo vestavěno nové schodiště s novobarokní mříží, průčelí bylo opatřeno arkýřovými rizality, obloučkovými štíty a vyzdobeno orlicemi a vázami.
Po roce l910 se přikročilo k obytné části. Střechy získaly opět vikýřové štíty a brána byla zakončena mohutnou věží se střechou ve tvaru helmice. Autorem přestavby byl známý vídeňský architekt Humbert Walcher z Moltheimu, který se v Čechách na poč. 2O. stol. účastnil např. restaurování hradu Křivoklát.
V období německé okupace za druhé světové války byl do Častolovic dosazen nucený správce. Leopold Sternberg (1896-1957) totiž podepsal spolu s několika dalšími členy starých českých rodů prohlášení o své příslušnosti k českému národu a musel zámek opustit. Po ukončení války se opět s rodinou vrátil, ale jen do roku 1948. Tehdy zámek zabral stát, jeho levá polovina byla zpřístupněna pro veřejnost, do pravé části byl umístěn internát.
Leopold Sternberg, jeho žena Cecilia (1908-1983) a jejich dcera Diana emigrovali do Spojených států. Leopold Sternberg těžce snášel emigraci. V roce l957 zemřel na Jamajce, kde je také pochován, jeho žena Cecilia se odstěhovala do Londýna, kde později napsala knihu o kontrastu života na zámku a v emigraci s názvem Cesta. V roce 1983 zemřela u své dcery Diany.
Franziska Diana Sternbergová Phipps získala zámek zpět v restituci v roce 1992. Je známou a ve světě uznávanou bytovou architektkou, napsala knihu o bytovém dekoratérství, která vyšla v Evropě i v USA. Rozšířením a oživením expozice by ráda umožnila návštěvníkům nahlédnout do dřívějšího života na zámku a zároveň by chtěla vzdát hold svým rodičům, kteří Častolovice milovali, dvakrát je renovovali a dvakrát museli opustit. Prohlídkový okruh tvoří osmnáct historických prostor, ve kterých mají návštěvníci možnost seznámit se z rozsáhlými sbírkami obrazů, zbraní, porcelánu aj., s životním stylem a bytovou kulturou rodiny Sternbergů a jejím vývojem v průběhu čtyř staletí.
Vyvrcholení prohlídky tvoří Rytířský sál o rozloze 306 m2 s kaplí Božího těla. V zámecké jídelně zv. Tobiáška je soubor portrétů českých panovníků v životní velikosti. V jídelně, Rytířském sále a dvou přilehlých salonech se dochovaly unikátní dřevěné malované kazetové stropy z počátku 17. století. Současnou podobu všem pokojům dala nynější majitelka zámku, jejíž zásluhou tyto prostory působí zabydleným, velmi útulným dojmem.
Vedle expozice je v sezóně na nádvoří plném květin otevřena galerie, kde se pořádají krátkodobé výstavy současných výtvarných umělců, kiosek, kavárna a restaurace.
Návštěvník tak může na nádvoří posedět, vypít si kávu, občerstvit se a poslouchat příjemnou hudbu. Velké pozornosti se těší voliéra s drobnými ptáky a kašna s rybami.
K zámku přilehlý anglický park [42 ha] s jezírkem obydleným barevnými kachnami a labutěmi je velmi oblíbeným místem. Milovníci květin si přijdou na své vedle některých vzácných dřevin, rododendronů a azalek i v růžové a vodní zahradě. Obora s bílými daňky a další vysokou zvěří skýtá báječnou podívanou, stejně jako zámecký zvěřinec s pštrosy Emu, kamerunskými kozami, vietnamskými prasátky ad.
Podle přání je možné uspořádat na zámku setkání, hostiny, rodinné či podnikové oslavy.
Nabízí se vysoce atraktivní Rytířský sál s kazetovým stropem, oranžérie až pro 100 hostů u jednoho stolu či raut až pro 200 i více hostů. Růžová jídelna je naopak vhodnější pro menší skupiny do 50 osob. Dále je možno zorganizovat koncerty, divadelní představení, ale i obyčejné školení.
Stále více mladých dvojic si přeje mít svatbu na zámku. Vedle civilního obřadu v zámecké obřadní síni nebo v Rytířském sále je možno využít i zámecké kaple k církevnímu sňatku.
Zámek Častolovice začíná letošní sezónu 26. března. Do konce dubna a v říjnu je otevřeno o víkendech a státních svátcích, v pracovní dny pak po předchozí dohodě; od května do září denně mimo pondělí, vždy od 9 do 18 hod.

Zdroj : Cestování


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20102)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13946)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14109)

    • Last minute
    18.1% (13491)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12982)

    Zahl der Stimmen 74630

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.