E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Indie

Ve znamení lotosu, krávy a páva

 

Řeka Indus byla přibližně před 5000 lety svědkem vzniku jedné z nejstarších civilizací na světě. Půvab, tajemství, utrpení i hluboká moudrost, strohost a poddajnost, ale i kypící

 

vášnivost přírody a lidu Indie, osudy v proměnách tisíciletí vlády mocných dynastií, počínaje Maurskou říší, jejíž moc vrcholila v třetím tisíciletí před Kristem, nástup drávidských říší až po proslulou Mogulskou říši ovládající Indii v 16. a 17. století, stopy portugalské, francouzské, holandské i britské nadvlády a v neposlední řadě současná demokracie, to je neutuchající indická metamorfóza.
Z ní se zrodilo spirituální, kulturní a historické bohatství této země. Pohádkové paláce a hrobky mahárádžů, široké bulváry a moderní hotely, chýše a pro Evropany z počátku těžko rozluštitelný chaos bídy a bohatství.
Příroda pokořená rukou člověka, ale i divoká, nebezpečná a nezkrocená. Závratnost Himálaje s bouřlivými řekami valícími se do údolí, poušť, šťavnaté porosty, domov více než 350 druhů savců, 1200 druhů ptáků, sněžný leopard, panter, panda a samozřejmě neodmyslitelné posvátné krávy, které mají přístup a přednost všude.
Při první návštěvě Indie, pokud nemá turista jasnou představu, kam zamířit, je zlatý trojúhelník nejlepší volbou. Na jeho vrcholech se nachází Dillí - indická metropole v srdci státu Uttarpradéš, západní odvěsna vrcholí v rajasthanském Džajpuru, základna trojúhelníku vede do Agry a východní odvěsnou se vrací do Dillí.
Tuto cestu je nejlepší podniknout v pronajatém autě s řidičem nebo autobusem. Místní řidič je nezbytností. V Indii se jezdí vlevo, cesty jsou často úzké a hrbolaté a o místo na silnici se musíte dělit s motorkami, koly, ostatními auty a autobusy, ale také s velbloudy, oslíky, slony, postávajícími kravami, pobíhajícími divokými prasaty a psy. Jediným účinným pomocníkem na silnicích nejsou dopravní předpisy, ale klakson a zkušenost řidiče. Po cestě tak poznáte z bezpečí dopravního prostředku odvrácenou tvář Indie - polehávající Indy v provizorních příbytcích přímo u silnice, pověstné hromady odpadu, hliněné, slaměné, v lepším případě cihlové chýše, malé betonové nádrže s vodou a koupajícími se muži. Oči vám budou přecházet z barevnosti sárí skrývajícího ženy všeho věku, které většinou něco poponášejí, často na hlavě, kopou půdu u cihelen s vysokými kouřícími komíny. Přes silnici pobíhají děti, a pokud auto právě přibrzdí, budou něco - cokoli, nabízet a natahovat ruku po odměně. V prvních okamžicích je Evropan, i když připraven, přesto zaskočen. Ale každým dalším okamžikem zařadí tyto obrázky do kaleidoskopu proměnlivé Indie, začne přemýšlet o svém životě, o lidech, kteří žijí tisíce kilometrů od jejich evropských příbytků. Nejpřekvapivější je zjištění, že se ve tvářích těchto lidí nezračí závist nebo ukřivdění, ale čistá zvědavost a samozřejmě i dávka obchodní kalkulace. Kupte, dejte, prosím... to je tady zaklínadlo. Není ale podmínečné.

Dillí
Kouzlo kosmopolitního hlavního města Indie Dillí spočívá ve směsce moderní výstavby hotelů, průmyslových a dalších struktur patřících k postavení hlavního města země, parků, uliček pulsujících v typicky indickém rytmu bohatství a bídy, a historických památek. Podle legendy bylo město založeno kolem roku 1200 před Kristem epickým hrdinou Mahábharátem. Chloubou Dillí je Qutab Minar, minaret postavený v afghánském stylu v roce 1193. Stavba dosahující výšky 72,5 metrů je památkou chráněnou organizací UNESCO. V centru pozornosti turistů je Red Fort - Červená pevnost, kterou dal postavit v první polovině 16. století panovník jménem Humájún, jeden z největších Mogulů. Architektem stavby je Shahjahanem, jeden z údajných architektů světově proslulé památky Tádž Mahál. Humájúnova hrobka uprostřed nádherného zeleného parku, kterou k věčnému odpočinku tohoto velkého Mogula nechala vybudovat jeho manželka královna Haji Begum, patří mezi nejobdivovanější monumenty Dillí. Na kopci Kalkaji rozkvétá obrovský mramorový lotos z bílého indického mramoru Bahaiský dům modliteb, svatostánek sloužící k modlitbám věřících všech náboženství. V Dillí můžete také vzdát poctu Mahátmu Gándhímu v Raj Gáthu, místě, kde byl zpopelněn.

Amber
Dvanáct kilometrů před tímto současným hlavním městem Rádžasthánu se nachází Amber, původní hlavní město regionu s nádherným mahárádžovým palácem z mogulského období Sheesh Mahál důmyslně postaveným v roce 1592 k soužití panovníka Akabara a jeho početné družiny manželek. Šikovnost a nadčasovost mogulských stavitelů podtrhuje zařízení, které je pravděpodobně předchůdcem naší klimatizace. Pracovalo na principu tekoucí vody a proudu vzduchu. Romantické představy o životě v tomto paláci umocňují místnosti se stropem a stěnami vyloženými drobnými sklíčky dováženými sem z Belgie s reflexním efektem. Jedna svíce zapálená uvnitř promění strop na hlubokou hvězdnou báň. Mahárádžovy manželky byly tak ozdobeny zlatem, že se po paláci pohybovaly jen stěží. Proto jim k přesunování sloužily vozíky nebo nosítka. Ve volných chvílích se věnovaly kresbě, zpěvu nebo jiným rukodělným činnostem, palácem zněla lehká hudba a linula se vůně například jasmínového parfému. Dekorace mogulských staveb tohoto typu je téměř nadčasová. Skrývá v sobě totiž poselství náboženské tolerance. Na sloupech se symetricky střídají prvky muslimské, hinduistické i buddhistické, najdete tu Davidovu hvězdu i křesťanský kříž.

Džajpur
Díky šikovným řidičům dorazí turista z Dillí do Džajpuru. přezdívaného "růžové město", protože bylo na počest návštěvy prince Alberta z Walesu celé natřeno růžovou barvou vyjadřující pohostinnost. Také dnes, v době demokratického zřízení země, tu žije mahárádža ve městském paláci. Inteligence mahárádžů je zde tradičně velmi ceněna. Symbolicky to vyjadřují i vyvěšené vlajky nad palácem, které v případě, že je mahárádža přítomen, jsou dvě: menší a velká. Menší se v jeho nepřítomnosti stahuje, což po-dle tradice vyjadřuje, že jakási společná inteligence místa je bez vladaře nekompletní. Za pozornost stojí určitě městské muzeum s přehlídkou slavnostních šatů mahárádžů a jejich žen. Z jeho jedné části vytvořil mahárádža současnou galerii výtvarného umění. Mladí umělci zde mohou bezplatně vystavovat a nabízet k prodeji svá díla. Právě zde obdržel Bill Clinton darem zrnko rýže s věnováním. V centru města se nachází také kulisový palác Hawa Mahal, odkud ženy patřící k mahárádžově dvoru sledovaly slavnostní procesí proudící městem. Osvícený, nesmírně vzdělaný mahárádža astronom Sawai Jai Singh postavil ve městě v roce 1728 pro svá, ale i lidová pozorování observatoř. Obrovské kamenné stavby umožňují na principu vrženého stínu určit čas jen s několikavteřinovou odchylkou, určit polohu severního pólu nebo vytvořit horoskopy. Den plný okouzlení může končit jako ve skutečné pohádce. Jen 40 kilometrů od města se nachází bývalý mahárádžův palác Samode, dnes luxusní stylový hotel s originální tváří původního paláce. Večeře pod širým nebem, za svitu svící, v objektu dýchajícím tajemně vzrušující atmosférou vznešenosti, slávy a moci mahárádžů, patří k těm zážitkům, které se zdají po návratu téměř neskutečné.

Ágra
Se zatajeným dechem, s pocitem, že se realita změnila v pohádku, se tu v údivu a úctě setkávají lidé z celého světa u největšího a nejslavnějšího památníku lásky. Tádž Mahál nechal vystavět císař Shah Jehan v roce 1631 na paměť své milované ženy Mumtaz Mahal, která zemřela ve velmi mladém věku. Tádž Mahál stavělo 22 000 lidí po 22 let. Perfektní struktura stavby z bílého mramoru zdobeného jednoduchými vzory z polodrahokamů skrývá dnes hrobku mladičké Mumtazn i Shah Jehana.
Pro úžas z Tádž Mahálu ale nelze opominout i další nádherné monumenty. Za zastavení stojí čtyřsetletá Červená pevnost Ágry na břehu řeky Jamura. Budovaly ji tři mogulské generace přibližně 100 let. Nejstarší část je z červeného pískovce, mladší z bílého mramoru vykládaného polodrahokamy. Pevnost skýtá pět nádherných pohledů na Tádž Mahál, kterými se tu těšil synem uvězněný Shah Jehan v posledních letech života.

Fatephur Sikri
Poslední část cesty ve znamení zlatého trojúhelníku vede zpět do Dillí. Ještě se naskýtá možnost zhlédnout Fatephur Sikri, dva monumentální objekty, civilní a církevní, hlavního sídla vládce Akbara. Dodnes se tu zachoval rituál, díky němuž se vám mohou splnit přání, na která pomyslíte při uvázání rituálních šňůrek na zdobený průhled oken mramorové hrobky.
Sinkadra, mauzoleum velkého mogulského panovníka Akbara, je místem poslední zastávky. Stavba ve stylu muslimské a hinduistické architektury, obdivuhodně zdobená geometrickými mozaikovými dekoracemi.
Zpět v Dillí, na misce zážitků přibude řada pamětihodností a magických míst, a druhá miska vah se opět zatíží zvláštním pocitem z plynoucí krajiny, lidí a záblesků jejich osudů. Ty pomyslné váhy zážitků se proměnily v jednu velkou salátovou mísu metamorfóz tajemné Indie.

Zdroj : iHned


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13870)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14033)

    • Last minute
    18.1% (13418)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12895)

    Celkem hlasů: 74252

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.