E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Pension Slezský dům in Jeseník




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Kamenice nad Lipou

Na kole okružní jízdou

 

Vydejte se s námi na kole z městečka Kamenice nad Lipou s historickým jádrem a krásným zámkem do lesů rozprostírajících se okolo úzkorozchodné železnice.

 

Středem této okružní jízdy je město Kamenice nad Lipou, jehož historické jádro je od r. 1990 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Zámek byl postaven na místě pův. hradu ze 13. stol. a prošel několika rekonstrukcemi, které mu daly naposledy v letech 1839 ? 42 nynější pozdně klasicistní podobu. U zámku je terasová zahrada s prastarou lípou, která dala městu jméno. Její stáří se odhaduje na 700 ? 900 let a podle tradice byla vysazena při založení Kamenice r. 1248. Na náměstí je socha sv. Václava a empírová kašna. Druhá kašna je před kostelem Všech svatých západně od náměstí.
Od rozcestí Kamenice nad Lipou ? nám. (563 m) vyjíždíme po modré značce směr ?Včelnička ? ŽST? 3 km. Jedeme po silnici a převážně stoupáme /2/. Za vesničkou Včelnička odbočíme vlevo a jedeme stále po modré kolem Bohdalínského potoka chvíli lesem a pak přes louku po terénní lesní pěšince /2/ až na začátek vesničky Bohdalín k Hůrkovu rybníku. Kdo má rád terénní cesty, pokračuje po modré směr ?Nový Mnich? 4 km kolem Branského rybníka do lesa, kde ho čeká stoupání /2/ až ke křižovatce lesních cest. Ten, kdo dává přednost pohodlnější cestě po silnici, může už z Včelničky jet po silnici do Bohdalína, kde za Hůrkovým rybníkem odbočí vlevo na horší silničku kolem zemědělských budov směr ?hájenka Hutě? a tam se napojí zpět na modrou značku.
Od křižovatky v lese sjíždíme /2/ k rozcestí Nový Mnich. My zde odbočíme na žlutou značku vpravo směr ?Mnich? 2,5 km, ?Staré Hutě? 16 km. Sjíždíme /2/ do obce Mnich, která vznikla asi ve 12. stol. a stále zde stojí kostel sv. Jana Křtitele původně snad ze 13. stol. Koncem 2. svět. války zde působila 15 členná partyzánská skupina, která se sem přesunula nočními pochody z místa vysazení na Melechově. V květnové noci 1945 z 5. na 6. zde došlo k boji mezi partyzány a místní německou posádkou, přičemž do boje nečekaně zasáhl pancéřový oddíl SS a v nerovném boji tak padlo 10 našich, 2 sovětští a 1 jugoslávský partyzán. Všichni jsou pohřbeni ve společném hrobě na vyvýšeném místě nad obcí, kde nyní stojí památník slovanského bratrství (na deskách jsou jména 1842 obětí nacismu z bývalého Táborského kraje).
Žlutá značka nás vyvede za obec na polní cestu a jedeme kopcovitým terénem /2/ kolem rybníka Táta mezi poli a pastvinami přes okraj vesničky Chválkov, nad kterou ostře vystoupáme /2-3/. Na okraji lesa se připojíme k málo frekventované silničce a lehkým stoupáním /1-2/ po chvíli už lesem dorazíme k malebnému nádražíčku Chválkov při úzkorozchodné železnici. Přejedeme koleje a dál po žluté jedeme lesem po asfaltce mírně zvlněným terénem /1-2/ směr ?Staré Hutě? 8 km. Před bývalou hájenkou U Eustachů jsme krátce vyjeli /2/ na nepatrný hustým lesem zarostlý vrchol Bohutín (710 m). V objektu bývalé hájenky bylo v květnu 1945 umístěno partyzánské velitelství oddílu za Prahu, později zde pravděpodobně býval pionýrský tábor a dnes je zde školící zařízení Ministerstva vnitra.
Od rozcestí U Eustachů sjíždíme /2/ Huťským polesím k rozcestí Staré Hutě, odkud jedeme už po červené značce směr ?Kamenice nad Lipou? 6,5 km. Ve sjezdu /1-2/ pokračujeme kolem Huťského potoka k pěkně upravené hájence u rozcestí Hřeben. Poslední 4 km jedeme členitým terénem /2/ chvíli lesem a pak mezi poli přes Novou Ves zpět do Kamenice nad Lipou.
Celkem 31,5 km.
Náročnost 1-2

Zdroj : Kraj Vysočina


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20109)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13950)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14115)

    • Last minute
    18.1% (13495)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12984)

    Zahl der Stimmen 74653

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.