E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Hořický hřbet

Věž nezávislosti

 

Dlouhý zalesněný hřbet vystupující prudce z okolní roviny. Po hřebeni vede krásná turistická trasa s výtečnými výhledy do kraje, zejm. ze dvou rozhleden. Jednou z nich je pískovcová

 

Masarykova věž nezávistlosti.
Hořický hřbet leží na východě Jičínské pahorkatiny a údolím říčky Javorka je rozdělen na Mlázovický Chlum a Hořický Chlum. Celý je dlouhý 19 km - začíná u Konecchlumí a končí jihovýchodně od Velkého Vřešťova. Nejvyššími body hřbetu je Maxinec (449 m) a Chlum (448 m). Hořický hřbet je tvořen kvalitním pískovcem, který je spojen se slávou hořické sochařské školy. Témeř celý masív je zalesněn. Po hřebeni vede červená turistická trasa, z Konecchlumí do Hořic na námestí je dlouhá 15,5 km.
Krásnou přírodu Hořického hřbetu harmonicky oživuje několik architektinických objektů. Nad městem Hořice se tyčí kamenná Masarykova věž samostatnosti s vyhlídkou. Její stavba začala v roce 1925 podle projektu architekta Františka Blažka, na základní kámen poklepal prezident Masaryk. Věž je umístěna v ose hořického náměstí a původně měla být 40 m vysoká. Do roku 1938 byla vystavěna do výšky 25 m a dále se ve stavbě nepokračovalo. Věž byla nakonec ukončena otevřeným ochozem a kopulí observatoře. Ke stavbě byl použit pískovec z nedalekého lomu. Mohutný podstavec je symbolem síly národa, štíhlá věž potom symbolem vydobyté samostatnosti. Blažek později návrh rozšířil o dvě symetrická boční křídla, kde je umístěna pietní síň a památková síň. Průčelí křídel zdobí reliéfní plastiky Jana Vávry a Karla Lenharta s tématy československého odboje 1914-1918 a vzniku samostatnosti. Věž stojí v nadmořské výšce 408 m. Nedaleko od věže stojí další rozhledna (410 m), nově postavená v roce 1998 z ocelové konstrukce. Za návštěvu stojí i lesní koupaliště u rekreační osady Dachovy s vynikající architekturou z dvacátých let 20. století - koupaliště leží severně od věže samostatnosti. V západní části hřbetu, nad obcí Konecchlumí stojí kamenná mohyla s motivem lva, postavená na paměť Viléma z Konecchlumí popraveného za účast na protihabsburském povstání v Praze roku 1621. V Konecchlumí také najdeme krásný barokní kostel sv. Petra a Pavla od Donáta Theodora Morazzima z 18. století s obrazy křížové cesty od Vladimíra Komárka.
V Kovači je příjemná restaurace Motel Charlie s krásnou letní zahrádkou a možností ubytování.
Masarykova věž samostatnosti je otevřena od května do konce září denně mimo pondělí od 9:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:00 hod. Ocelová rozhledna je otevřena od května do konce října o víkendech a o svátcích od 9 do 18 hod.

Zdroj : Labská


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20099)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13945)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14108)

    • Last minute
    18.1% (13488)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12978)

    Zahl der Stimmen 74618

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.