E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Štrasburk: malebná alsaská metropole

Město je historickým skvostem i celoevropským centrem

 

V okamžiku, kdy vyslovíte název tohoto města, většina lidí vám řekne, že leží v Německu. To je však mylná domněnka, tato metropole Alsaska je naopak jedním z nejdůležitějších měst Francie,

 

i celé západní Evropy.
Štrasburk byl odpradávna křižovatkou cest (Strasbourg = město cest) a pro svou strategickou polohu o něj probíhaly často boje a město bylo několikrát zničeno. Chvíli patřilo Němcům, pár let zase Francouzům, pak zase Němcům... a tak to šlo pořád dokola. Půtky o metropoli na Rýnu nakonec skončily ve prospěch francouzsky mluvícího obyvatelstva.
Německý vliv je zde díky historii velmi patrný. Třeba díky hrázděným domům, tak typických pro naše západní sousedy, nebo díky názvům ulic či jídel. Obyvatelé města mnohdy říkají, že si Štrasburk vzal to lepší z obou zemí. A je to pravda, hned na první pohled vidíte, že je francouzsky malebný a zároveň německy upravený.
Dominantou města je 142 metrů vysoká katedrála Notre-Dame s gotickým průčelím, která byla vystavěna v průběhu několika stovek let, od 11. do 16. století. Katedrálu, kterou proslavil zejména orloj uvnitř chrámové lodi, obklopují tradiční hrázděné domy a další malebná stará zástavba s nesčetnými průchody a dvorky.
Z dalších historických památek je potřeba zmínit měšťanský dům Maison Kammerzell stojící hned vedle katedrály, dále pak Rohanský zámek, v němž se nachází několik muzeí, a konečně komplex Petite France. Takzvaná Malá Francie je čtvrť protkaná sítí ramen vodního kanálu, který obtéká celý střed města. A víte, podle čeho se to tady jmenuje? Nenechte se zmást zdrobnělým milým názvem - Malá Francie totiž nese jméno po lazaretu pro nemocné syfilidou, neboli tzv. "francouzskou nemocí".
Vedle na památky a historické skvosty bohatého města je Štrasburk podobně jako Brusel také úředním městem Evropy. Je totiž sídlem Rady Evropy, Evropského parlamentu a Evropského soudního dvora pro lidská práva. Každá z těchto budov je svérázným příspěvkem do encyklopedie moderní architektury.
Zajímavosti:
* Městskou hromadnou dopravu zajišťuje po Štrasburku "něco mezi" tramvají a povrchovým metrem.
* Vedle bohaté nabídky vína má alsaská metropole své vlastní jídelní speciality - tart flambée (pizza se smetanou a cibulí), uzené vepřové se zelím nebo grilované vepřové koleno se špeclemi.
* Pokud si budete chtít vyrazit večer do centra jen tak na drink, vězte, že vás v 99% z obrovského kvanta hospůdek již neobslouží. Ve většině z nich ve 23 hodin zavírají a nalejí vám jen, pokud si objednáte jídlo.
* Při hledání obchodu s potravinami se pořádně zapotíte. Na nákup proto myslete včas, v neděli je navíc všude zavřeno.

Zdroj : Web volny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20092)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13932)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14090)

    • Last minute
    18.1% (13464)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12964)

    Celkem hlasů: 74542

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.