E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Moskva

Místa UNESCO: Moskevský Kreml

 

První písemné zmínky o Moskvě se datují kolem roku 1147, kdy kníže Jurij Dolgorukij vzkázal novgorodskému Svjatoslavovi: "Pospěš ke mně, bratře milený, do Moskovu!" Na konci 11. století

 

byla Moskva jen nevelkým městem s typicky feudálním středem a předměstími, kde žili řemeslníci a obchodníci. Příčinou vzestupu města byla skutečnost, že leželo na křižovatce obchodních cest.
Od 2. poloviny 13. století se Moskva stala sídelním městem samostatného knížectví. Na konci 15. století již byla metropolí centralizovaného ruského státu. V roce 1712 přenesl car Petr I. Veliký vládu z Moskvy do tehdejšího Petěrburgu. Moskva však ani poté nepřestala být významným politickým a kulturním centrem státu. Po vítězství Říjnové revoluce se sídlo sovětské vlády přeneslo opět do Moskvy.
Nesčíslné požáry nelítostně pustošily stavební památky původně dřevěného města. Přesto zde najdete řadu unikátních historických a architektonických památek z nejrůznějších dob. Tou nejznámější je bezesporu moskevský Kreml.

Kremelský pahorek
Od nepaměti se říkalo, že Moskva, podobně jako starý Řím, leží na sedmi pahorcích. Na jednom z nich - Borovickém - stojí Kreml. Tato část města je nejstarší a nejznámější. Právě na kremelském pahorku, byla v roce 1147 postavena dřevěná pevnost, která se stala srdcem budoucího města. Kremelské hradby dlouhé 2235 metrů a věže, jak je známe dnes, byly vybudovány v letech 1485 - 1495 a uchovaly se téměř v původní podobě. Obraz kremelských hradeb dotváří systém věží a věžiček. Borovická věž je postavena na úpatí kremelského návrší. Je vysoká asi 50 metrů a do Kremlu se přes její bránu přivážely různé zásoby, jelikož nedaleko byla obilná skladiště a konírny.
Vodárenská (Sviblova) věž je jednou z rohových věží a patří k nejkrásnějším v Kremlu. Původně byla nazývána jménem bojarů Sviblových. V roce 1812 byla vyhozena do povětří ustupující armádou Napoleona. O sedm let později byla ale postavena znovu.
Tajnická věž byla první - touto věží byla zahájena výstavba kremelských opevnění. Věž měla podzemní průchod k řece Moskvě a byla tu také prokopána tajná podzemní studna.
Beklemiševská (Moskvorecká) věž byla postavena v roce 1487. V 17. století k původní věži přistavěli její vrchní část.
Konstantino-Jeleninská věž měla původně boční střílnu, průjezdní bránu a padací most přes hluboký vodní příkop. V 17. století byl průjezd věží uzavřen a ve střílně byla zřízena mučírna.
Nabatnaja neboli Poplachová věž dostala jméno od své funkce. Kdysi na ní visel poplašný zvon "nabat", který se v případě nebezpečí rozhlaholil po celé Moskvě. Za velké lidové vzpoury roku 1771 svolával Moskvany do boje. Carevna Kateřina II. přikázala, aby mu za to vyrvali "jazyk". A tak tu stojí Poplachová věž, ale bez hlasu.
Carská vížka stojí na místě, kde na rozkaz cara Ivana Hrozného byla postavena původně dřevěná věžička, odkud car přihlížel popravám vzpurných bojarů na Rudém náměstí.
Nádherná Spasskaja (neboli Spasitelova) věž slouží jako jakási slavobrána Kremlu. Hlavní branou této věže slavnostně vjížděli do Kremlu carové, cizozemská poselstva, procházela tudy církevní procesí. Nesmělo se tu však projíždět na koni a procházet s pokrytou hlavou. Dokonce i carové museli tento zákaz respektovat.
Další z nárožních věží se říká Arzenální (Sobakinova) a má tvar osmnáctistěnu.
Kreml, to ovšem nejsou jen hradby. Středem Kremlu je starobylé Chrámové náměstí (Sobornaja ploščaď) s chrámy Uspenským, Blagoveščenským a Archangelským. Ve všech se dobře zachovaly nástěnné malby, fresky a ikonostasy.

Zdroj : iHned


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20093)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13935)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14092)

    • Last minute
    18.1% (13469)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12969)

    Celkem hlasů: 74558

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.