E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 25. 04. 2024
Name-day Marek
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

FIT CLUB EDEN PENZION

Active holiday

Farma Trnka




Magazine Gulliver

Previous page

Železné hory

Z Chrudimi do Železných hor

 

Železné hory - možná to někoho překvapí - se horopisně zahrnují do Českomoravské vrchoviny. Více než kterýkoliv jejich vrchol je známé údolí Chrudimky s vodními nádržemi Velké Hamry,

 

Seč a Křižanovice a s kaňonovitým úsekem u Nasavrk (přírodní rezervace Krhanka). Vrcholy nikde nedosahují výše 700 m, což může být útěcha pro cykloturisty, že žádný vršek nebude nekonečný. Právě pro ně volíme dnešní tip. Je to okruh se startem a cílem v největším městě oblasti - v Chrudimi, vede po kvalitním povrchu převážně příjemně členitým terénem po značených cyklotrasách a nabízí několik spolehlivých míst k občerstvení.
Chrudim se může pochlubit osídlením doloženým od pravěku. V roce 1055 je uváděno jako přemyslovské hradiště, na němž zemřel kníže Břetislav I. Celé město působí dnes moderním svižným dojmem, dopravně je až přetížené, ale podaří se nám v něm najít mnoho památek. U kostela sv. Kateřiny začíná a končí naše trasa, která nás vyvede po silnici za město, po cestě k osadě Pouchobrady s malým rybníčkem a dál do Sobětuch, z nichž mírně stoupáme k Rabštejnské Lhotě (6,5). Teď nás čeká dlouhé stoupání převážně lesem přes Čejkovice a Mladoňovice k samotě Rtenín a na Hrbokov (16) s původně gotickým kostelem sv. Václava. Silnice nás svede do Kovářova, ještě níž do Mezného a zvolna stoupá k Seči, která dala název zdejší přehradě. K obci s renesančním kostelem sv. Vavřince a renesančním zámkem přiléhá z obou stran řada rekreačních objektů po březích. Na rozcestí (20) zvolíme vlevo cyklotrasu č. 1. Vede po břehu do Hoješína (25) s rokokovým zámečkem a židovským hřbitovem a pak po rovině lesem do Klokočova (28,5) s nově upraveným barokním zámečkem a památným stromem Královskou lípou. Pod tímto stromem s obvodem 870 cm , který má význam kultovní, hraniční a orientační a je nejmohutnějším stromem Havlíčkobrodska, prý odpočíval král Václav IV. Silnice nás vede houpavě do Modletína s barokním kostelem sv. Anny s léčivým pramenem na místě starších malých lázní a s novodobou dřevěnou zvonicí. Dál z vršku přes Lipku s upravenou původně gotickou tvrzí dojedeme k Chrudimce v rekreačním středisku Horní Bradlo (36,5). Ze čtyř možností se dáme po silnici ostře doprava a stoupáme otevřenou krajinou přes Velkou Střítež s přízemními roubenými domy k jednomu z nejvyšších bodů Železných hor Spálavě (663 m). K vrcholu s výhledem je třeba odbočit po jiné značené cestě z Chloumku (40) doprava a zase se sem vrátit. Stále po zpevněné cestě sjedeme přes Křemenice do Zubří a ještě níž do Trhové Kamenice (47,5), kde si můžeme všimnout u barokního kostela sv. Jakuba kostela pomníku K. V. Raise, který zde působil. Zde vyměníme "jedničku" za 4113, vystoupáme po silnici na rozcestí u Petrkova, kde se dáme lesním komplexem vlevo a po místní komunikaci zvolna klesáme do Lukavice (62,5) a dál do Slatiňan (67,5). Zpevněnou cestou mimo hlavní silnici se vrátíme do Chrudimi (72) ke kostelu sv. Kateřiny.

Zdroj . iHned


    Previous page

     


    Weather

    Friday 26.04.

    25°C
    12°C

    Saturday 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20056)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13895)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14056)

    Last minute
    18.1% (13440)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12919)

    Number of contender 74366

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.