E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Semilsko

Kozákov

 

Kozákov (744 m.n.m.) je nejvyšší hora Českého ráje, Pojizeří a Podkrkonoší, opředena pověstmi o drahých kamenech, které se tu odpradávna nacházejí. Na křestním listě má Kozákov jako datum

 

narození napsáno: prvohory - melafyr. Mnohem později se mu dostalo dalšího sopečného polevu třetihorním čedičem. Již pravěcí lovci usídlení v okolních jeskyních z polodrahokamů zhotovovali jednoduché nástroje. Tradice zpracování drahokamů a následná výroba šperků žijí v tomto kraji dodnes.
Z vrcholu Kozákova je překrásný pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Ještědský hřbet, Lužické hory, České středohoří, Horní Pojizeří, Český ráj a Orlické hory. Na vrcholu byla v roce 1932 postavena Riegrova turistická chata a v roce 1995 zpřístupněna rozhledna, která umožní návštěvníkům ideální kruhový výhled, za krásného počasí až na čtvrtinu Čech
Kozákov je významnou křižovatkou cest a stezek, především pak výchozím bodem naučné stezky "Kozákov" směřující na Drábovnu do Měsíčního údolí, k Votrubcovu mlýnu a končící právě u již zmíněné studánky Radostná se vždy chladnou vodou. Na Kozákov směřuje deset značených turistických cest, včetně Zlaté stezky Českého ráje, a proto je oblíbeným místem turistických akcí a pochodů.
Na jižním svahu hory se nachází proslulá studánka Radostná, na severozápadním svahu pak pískovcová kra drábovna. Na severu směrem k Hamštejnu leží jeskyně Babí a Kudrnáčova pec - kamenářské dílny z mladší doby kamenné. Přístup na 744 m vysoký vrchol Kozákova je po červeně značené turistické Riegrově cestě z Bačova.
Na Kozákově jsou rovněž výborné podmínky pro paraglidisty (padáčkáře), kteří se tu učí vzlétnout pod odborným dohledem školených instruktorů, aby následně mohli pozorovat celou oblast z ptačí perspektivy a kochat se krásami tohoto kraje. Ne vždy se jim to podaří, záleží totiž na směru větru. Místo si oblíbili i radisté, kteří tu po kopci pípají vysílačkami a snaží se zachytit co možná nejlepší spojení se světem.
Za příznivých sněhových nabídek se stává Kozákova také cílem lyžařů. Na severním svahu hory je v provozu lyžařský vlek s výstupní stanicí na dohled od turistické chaty.
Na své si zde ovšem přijdou i nadšenci horských kol, kteří se určitě při výjezdu na vrchol nemálo zapotí a při zpáteční cestě by si měli dát pozor, aby nezavařili brzdy.


Zdroj : Kozákov


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20112)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13952)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14116)

    • Last minute
    18.1% (13497)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12988)

    Celkem hlasů: 74665

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.