E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Úterý, 16. 04. 2024
Name-day Irena
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu



Magazine Gulliver

Previous page

Jihlavsko

Hrad Roštejn

 

Gotický strážný hrad postavený v 1. polovině 14. století, z té doby dochovaná sedmiboká věž veřejnosti přístupná. Ve 2. polovině 16. století hrad přestavěn na lovecký zámeček s

 

oborou. V roce 1915 z části vyhořel, v 50 letech byl rekonstruován pro účely muzejních expozic. Byl postaven na skalnatém vršku uprostřed lesního komplexu Jihlavských vrchů v nadmořské výšce 667 metrů.
První spolehlivý údaj pochází z roku 1339, kdy Telč s okolím získal Oldřich z Hradce od krále Jana Lucemburského výměnou za hrad Bánov. První zpráva o Roštejnu samotném je v zemských deskách brněnských z roku 1353. Roku 1423 byl hrad obléhán husity pod vedením hejtmana Jana Hvězdy z Vícemilic. Bylo pobořeno dřevěné hrazení a předhradební hlídková věž. Postupně ztrácel hrad svůj vojenský význam a v druhé polovině 16. století je zásadně přebudován Zachariášem z Hradce na renesanční lovecký zámeček. K tomuto účelu byla okolo zřízena rozsáhlá obora na zvěř jelení, srnčí a černou, jakož i bažantnice. Po vymření pánů z Hradce roku 1604 se dostávají právem dědiců na Roštejn Slavatové, po nich Lichtensteinové a naposledy Podstatští.
Nejtragičtějším dnem v historii hradu byl 12. červen 1915, kdy po úderu blesku hrad z větší části vyhořel a postupně se stával zříceninou.
Rozsáhlé rekonstrukční a adaptační práce probíhaly na hradě postupně v letech 1956 - 1982.
Hradní hala: za renesance byla hala opatřena dvěma otevřenými arkádami do nádvoří. V současné době je vyzdobena loveckými zbraněmi a trofejemi, připomínající funkci Roštejna jako loveckého zámečku.
Erbovní sál: stěny sálu jsou vyzdobeny téměř sedmi sty erby.
O důvodech této heraldické výzdoby existují dvě domněnky - buď byli majitelé hradu s nositeli erbů v příbuzenském a přátelském vztahu, nebo jde o jakousi ?nástěnnou knihu návštěv? při lovech na hradě.

Zdroj : Průvodce


    Previous page

     


    Weather

    Wednesday 17.04.

    25°C
    12°C

    Thursday 18.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19886)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13772)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13927)

    Last minute
    18% (13293)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12772)

    Number of contender 73650

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.