E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Slovensko

Slovenské hrady a zámky sázejí na průvodní atrakce

 

Slovenské hrady a zámky jsou pro zahraniční, ale i domácí turisty jedním z největších lákadel. Tomuto významu se podřizují i jejich správci. Před nadcházející turistickou sezonou připravili

 

pro návštěvníky kromě tradičního výkladu o historii také řadu průvodních akcí, které mají za cíl zatraktivnit historické objekty a přilákat nové návštěvníky.
Akce sice většinou souvisejí s dávnou historií památek, ale stále častěji se objevují také novodobé atrakce, jako koncerty populární hudby či divadelní představení. Podle většiny správců totiž lidé chtějí, aby památky žily a kromě historického ducha přinášely také zábavu.
Typickým příkladem je Bojnický zámek, který už několik let pořádá řadu různých akcí. Nejinak tomu bude v letošním roce. Nejnavštěvovanější bývá Festival duchů a strašidel, který se koná právě v těchto dnech. Vyhledávaný by měl být také Pohádkový zámek či Rytířské dny. Konají se zde rovněž koncerty a divadelní vystoupení.
Podle manažerky zámku Silvie Maliarikové turisté zámek často vyhledávají také kvůli filmům, které zde byly v minulosti natáčeny. K nejznámějším patřila pohádka Šíleně smutná princezna s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem v hlavních rolích.
Na podobné atrakce jako v Bojnicích sází také správa Oravského hradu. Rozlehlý objekt, který se tyčí 112 metrů nad hladinou řeky Orava, láká turisty nočními prohlídkami, šermířskou školou či hledáním pokladu. Správa hradu předpokládá, že návštěvnost by mohla ještě stoupnout po otevření zrekonstruované hradní kaple v příštím roce.
Stále lákavějším se v uplynulých letech stal také hrad Strečno. Národní kulturní památka u Žiliny vsadila na netradiční akce, jako jsou běh po hradních schodech či mezinárodní sochařské sympozium. V létě se zde promítají historické filmy a návštěvníci ze severu země a z Polska mají možnost přeplavit se k hradu na atraktivní vážské pramici.
Značné popularitě se těší i hrad Červený kameň v Malých Karpatech. Objekt, který ve středověku vlastnila nejbohatší evropská rodina Fuggerů, byl po rozsáhlé rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti až v roce 1992. Zajímavou je zde zejména sbírka středověkých palných zbraní.
Spišský hrad, který je považován za nejrozsáhlejší hradní komplex ve střední Evropě, nabízí v průběhu léta koncerty hudebních skupin a divadelní představení. Nedaleký Lubovnianský hrad otevře za několik dnů novou stálou expozici o historii hradu a jeho okolí. Podobně jako většina jiných hradů nabízí také programy pohádek pro děti, hradní dny a četné koncerty.
Také další hrady a zámky mají své atrakce, na které lákají turisty. Například v hradním kostele v Kremnici se nacházejí nejmodernější varhany na území Slovenska, na hradě v Budatíně je jediná světová expozice historie drátenictví a v zámečku Betliar zase největší sbírka středověké filozofické literatury, obsahující kolem 12.000 svazků.
Vyhledávané nejsou jen známé hrady a zámky, ale poslední dobou stále více také zříceniny. Samosprávy či občanská sdružení je dokonce začaly opravovat. Na internetové stránce www.hrady.sk se každoročně rozbíhá široká diskuse odborníků i nadšenců ohledně dalšího rozvoje zřícenin hradů. Mezi nejznámější patří Beckov, Bzovík, Reviště, Pustý hrad u Zvolena, Šomoška a Viguaš.
Návštěvníci slovenských hradů a zámků si však v některých případech musí připravit více peněz. Vstupné totiž podražilo v průměru od deseti do 30 procent. Téměř všechny hrady a zámky ale nabízejí návštěvníkům možnost navštívit je zdarma, a to ve vybraných dnech v týdnu od 16. do 22. května.
Na Slovensku se podle údajů památkového ústavu nachází 109 hradů a zámků, které jsou zapsány v seznamu národních kulturních památek.

Zdroj : České noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20039)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13875)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14040)

    • Last minute
    18.1% (13425)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12902)

    Celkem hlasů: 74281

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.