E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Břeclavsko

Naučná stezka Pohansko

 

Cesta vede nejdříve lužním lesem, pak kolem hradiště. Většinou není zalesněné, celá plocha je jedna velká louka. K největšímu pokladu se dostaneme snadno - je jen několik desítek

 

metrů od cesty. Zdánlivě nenápadné zídky jsou pozůstatkem kostela. Na celém Pohansku se našel jen jeden, ale je to nejlépe zachovaný kostel z období Velké Moravy. Zachovaly se nejen základy, ale i omítnuté zdivo a litá maltová podlaha. Z nálezů tak víme, že vnitřní omítka nesla barevnou geometrickou malbu. Kostel nebyl na svou dobu nijak malý - rozměry jsou 18,6 x 7,2 m s půlkruhovou apsidou. V blízkosti kostela odkryly výkopy dvorec místního velmože.
Území dominuje lovecký zámeček - empírová stavba, vybudovaná v letech 1810 - 1811 Janem I. Lichtenštejnem. Při pohledu z vnějšku jsou nápadné korintské sloupy a reliéfy s antickými motivy. V zámečku je expozice věnovaná archeologickým nálezům z Pohanska.
Slované přicházeli na naše území postupně, odhaduje se, že v letech 400 - 550 zakládali první osady v nejúrodnějších místech - především v říčních nivách. Jedno z takových míst je i Pohansko. Pro polohu u hranic s Rakouskem byla celá tato oblast veřejnosti otevřena až po pádu komunistického režimu. V místě dnešního Pohanska bylo slovanské osídlení již v 6. století. Byl zde nalezen hřbitov s popelnicemi pražského typu (hrubá ručně tvarovaná keramika). Některé nádoby byly zdobeny vlnovkami. V okolí se našly doklady řídkého osídlení.
Zároveň se vznikem Velké Moravy zde bylo na ploše 28 ha vybudováno mohutné hradiště. Opevnění je dlouhé skoro 2 km. Jeho síla dosahovala 8 m, kamenná zeď je dodnes na některých místech zachovaná do výšky 2 m, za ní byla ještě dřevěná konstrukce a hliněná výplň. O jak mohutnou stavbu šlo dokládá dnešní šířka rozvalin kolem 25 m. Našim předkům musíme přiznat, že stavěli zpravidla bytelně, ale účelně. Takto mohutné opevnění snadno odolalo všem zbraním své doby. Z vojenského hlediska bylo zjevně předimenzované - muselo mít tedy ještě další účel. Hradiště je v údolní nivě, velmi blízko soutoku Moravy a Dyje. Oblast je i dnes porostlá lužními lesy, řeky a potoky se větví do řady ramen, voda je téměř všude. Jde o typickou záplavovou oblast - řeky se mohou rozlévat, krajina se změní v jezero, ale právě velká plocha zaplaveného území znamená, že výška vody zůstane z únosných mezích. Valy kolem hradiště jsou vlastně i protipovodňová ochrana na opačných principech, než používáme dnes - místo velkých násilných regulací stavba chrání (a to s maximální bezpečností) nejdůležitější území.
Po více než tisíci letech zde lidé začali stavět další opevnění - malé pevnůstky patřící do soustavy opevnění Československa před druhou světovou válkou.
Parametry naučné stezky
Délka 2 km, 2 informační tabule, čas prohlídky 1 hodina (pro pěší) prakticky stále po rovině, bezbariérová cesta. Tělesně postižení navíc smějí vjíždět na stezku auty. Stezka je vhodná i pro cyklisty.

Zdroj : Rodina


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20099)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13944)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14106)

    • Last minute
    18.1% (13487)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12977)

    Zahl der Stimmen 74613

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.