E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Neumětely

Horymírova obec

 

Nachází se ve Středočeském kraji, okrese Beroun. Dostupná je z dálnice D5 Praha-Plzeň, od sjezdu ve Zdicích směrem na Příbram 7 km. Nejbližším městem jsou Hostomice pod Brdy, vzdálené 3 km jižně,

 

Lochovice 4 km západně, Beroun 17 km na sever. Neumětely jsou rovněž přístupné po železniční trati lokálky Lochovice-Zadní Třebaň, stanice je asi 1 km od vesnice. Obcí prochází dálková cykloturistická trasa (Praha Zbraslav-Plzeň), označená podle KČT jako č. 12. Končí zde červená turistická značka pro pěší, trasa od Zdic přes les Housinu. Autobusové linky do Berouna, Hořovic, Příbrami, Prahy. První písemné zprávy o Neumětelích údajně existují ze 13. století (r. 1266), kdy zdejší tvrz patřila ke klášteru Zbraslavskému, a kdy zde vládli ?páni z Neumětel?, kteří měli ve znaku jednorožce. Neumětely jsou vesnicí typicky zemědělskou, již od pradávna. Návrší s kostelem, hřbitovem, pomníkem Šemíka, bývalou farou a starou školou, tvoří historický střed obce. Ozdobou obce je rozlehlá, obdélníková náves se zelení, rybníčky a pomníky.
Kolem obce protéká potok Chumava, pramenící v brdských lesích jižně od Hostomic, který se vlévá v Libomyšli do Litavky. Největším rybníkem v katastru obce je Velký rybník, za vsí u silnice do Hostomic. Po stránce geologické, nalézá se obec na území prvohorních břidlic, z nichž vrstva navětralých šedých břidlic dosahuje mocnosti až 12 m, pod nimi se nacházejí břidlice černé, které se dostávají na povrch na okraji katastru směrem k Lážovicům, V rokli. V širokém údolí Chumavy jsou čtvrtohorní usazeniny.

S ohledem na typicky zemědělský ráz obce, vycházející z historie, je i rozmístění domů typické a ryze účelové. Střed obce tvoří velká obdélníková náves, ve které jsou umístěny dva kamenné pomníky obětem válek, oddělenými malým rybníčkem. Na jednom konci návsi je na návrší kostel, kolem něho je kruhový hřbitov s hrázděným oplocením. V obci jsou dvě restaurace, a to U Horymíra, která je součástí Kulturního domu, a U Šemíka, která je v dolní polovině návsi, a dále dva obchody s potravinami a smíšeným zbožím. V současné době žije v obci celkem 520 obyvatel. V obci prozatím není zaveden plyn ani zde není komplexně dokončeno odkanalizování povrchových i splaškových vod. V obci je jednotřídní Základní škola, v jejímž areálu je umístěna i Mateřská školka s kuchyní i jídelnou. S ohledem na předpokládaný vývoj okolí, zejména s ohledem na předpokládané brzké dokončení dálničního přivaděče, spojujícího dálnici Praha - Rozvadov od Zdic a jeho napojení na komunikaci vedoucí na Strakonice a dále na Rakousko, je obec již v dnešní době vyhledávaným místem pro individuální výstavbu. Po dokončení Územního plánu je počítáno s umístěním dvou lokalit, na kterých bude možno tyto záměry realizovat.

Pomník Šemíka
Pomník se nachází v parčíku za hřbitovem, u silnice. Velký kámen, ozačující původní údajné místo Šemíkova hrobu, dnes kryje pískovcová stříška z roku 1887 na čtyřech sloupech, v jejímž průčelí je vytesán nápis: ?V Neumětelých se věřilo a věří, že zde Šemík, věrný kůň rytíře Horymíra, zakopán leží.?
Podle zápisů v kronice obce byl pomník zhotoven na náklady knížete Schwarzenberga, v lomech obce Lounína, kamenickým mistrem Velíkem ze Tmaně. Pomník je v obci ve velké vážnosti, vztahují se k němu i různé pověry, např. ?kdyby někdo s kamenem pohnul, stihlo by obec velké neštěstí? nebo ?blíží-li se nějaké nebezpečí, varuje kámen osadníky klepáním a rachotem?.

Zvonice
Postavena byla po roce 1763, nákladem na hraběte Kaunice z Osova, který zakoupil v tom roce ?zboží Neumětelské od Vratislava z Miltrovic, pána na Lochovicích, za 35 000 zlatých dobré mince?. Zvonice je dřevěná, krytá šindelem, půdorys 5,90 x 5,15 m, zděná podezdívka 0,5 m dosahuje na západní straně výšky 2 m, celková výška stavby cca 7 m.
Před dveřmi dva schody tvořené velkými balvany, údajně z plešivce, které se vyskytovaly v okolí kostela, na pohřebišti z dávných dob. Další balvany na můstku přes strouhu, pod farou, stejného původu zřejmě i balvan na hrobu Šemíka. Stěny zvonice pobité prkny o šířce až 36 cm, přibitá jsou ručně dělanými hřebíky (cvoky), prkna místy zvětralá až do hloubky 1 cm, v měkčích letokruzích. Na všech čtyřech stěnách jsou ve výšce 2,15 m otvory zakryté otvíracími dvoukřídlými okenicemi. Uvnitř dřevěná podlaha, uprostřed je dřevěná konstrukce (prý z jedlého dřeva), na níž je zavěšen zvon. Dnes se na zvon zvoní pouze při úmrtí a při pohřbu.

Zvony-známy jsou celkem čtyři, z nichž pouze jeden se zachoval až do dnešních dnů:
1. zvon s letopočtem 1637 a s nápisem Vratislav z Mitrovic-jediný, který zde zbyl
2. zvon s letopočtem 1654 a s vratislavským erbem-vzat na válečné účely v létě roku 1916
3. zvon s letopočtem 1810 a s nápisem na okraji ?J.Manda-V.Veselý 1810?-vzat na válečné účely v létě roku 1916
4. zvon umíráček, který býval na kostelní vížce, měl nápis ?Nákladem Pavla Škváry, mlynáře pod Libomyšlí, 1686-vzat na válečné účely v létě roku 1916

V obecní kronice je záznam o ?přelití tří zvonů? v roce 1879, největší ?darován byl knížetem Schwarzenbergrem?, další dva ?nákladem a milodary všech osadníků, nejvíce přispěl farář Šebánek?.


Kostel sv. Petra a Pavla
V neumětelích byl kostel vystavěn až ve 14. století. Hrazený farní kostel sv. Petra a Pavla, v jádře gotický, byl barokně přestavěný v polovině 18. století. Nejstarší částí stavby kostela je na východní straně presbytář, s úzkými gotickými okny po stranách oltáře. U severní zdi kostela je přistavěná sakristie, přístupná z kostela. V jednolodním kostele, který byl i vyzdoben v barokním stylu, se nacházejí varhany z roku 1887. Dnes je vnitřek kostela ve značně neutěšeném stavu. Důvodem je řada krádeží soch svatých, obrazů, svícnů, atp., v posledních letech. Co nebylo ukradeno, bylo poničeno.
Z písemně doložené historie je zajímavá zmínka, že v roce 1384 přispěl také zdejší kostel částkou 30 grošů, na zamýšlenou cestu krále Václava do Říma, ke korunovaci. V Neumětelích se stálý farní úřad datuje od roku 1763, farní matrika začíná rokem 1765.
Při dláždění podlahy kostela v roce 1880 byl nalezen hrob, krytý náhrobním kamenem, podle nápisu patřící někomu z rodu Mitrovců. Kámen je dnes umístěn před hrobkou kněze Šebánka.
Kostel v Neumětelích nemá věž, tak typickou pro tento druh staveb. V obecní kronice jsou zaznamenány pokusy o vylepšení vzhledu kostela dodatečným vztyčením věže z krovu střechy. V roce 1888 byla snesena věž na západní straně střechy, neboť byla na spadnutí. Hned v r. 1889 se stavěla věž na východní straně, nad oltářem, ale i ta byla nakonec rozbourána v roce 1930. Na obou místech, na střeše, byly věže nahrazeny kříži.
Kostel se nachází uprostřed obce, na vyvýšenině se svahem k jihu a západu. V blízkém okolí kostela byly dříve hroby z dob pohanských, kryté velkými kameny. Dnešní hřbitov kolem kostela je ohrazen zdí, zřejmě zbytek valu, který byl kolem návrší s kostelem až do roku 1825. Silnice vedoucí severně od hřbitova se nachází na zasypaném úvozu. Za západní zdí hřbitova je dodnes hluboká rokle, vidět je přes zeď u Pomníku Šemíka.

Zdroj : Neumětely


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20113)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13952)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14117)

    • Last minute
    18.1% (13498)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12989)

    Celkem hlasů: 74669

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.