E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Island

Země tisíce vodopádů

 

Téměř po celém ostrově při toulkách přírodou můžete vidět mohutné toky řek, dravé bystřiny, vodopády, malé potůčky divoké kaskády. Voda často vytváří různé prolákliny a kaňony. Ač se to nezdá,

 

vyznačuje se Island překrásnou okouzlující přírodou, která je téměř nedotčena civilizací. Lesy tu pokrývají pouhé 2 % území ostrova. Přesto tu ale najdete velmi zajímavé druhy rostlin a živočichů, které Vás okouzlí svou přirozenou krásou. Na Islandu bylo založeno několik národních parků a rezervací, aby ochraňovali tak tady obzvláště cennou faunu a flóru.
Na Islandu se využívá maximálně geotermální energie. V zemské kůře se teplota zvyšuje o 25 °C s každým kilometrem do hloubky. Díky tomu horniny v hloubce 4 km pod povrchem zemským jsou teplé tak, že dokáží přivést vodu k bodu varu. Této vlastnosti se využívá v geotermální elektrárně. Studená voda se přečerpává vrtem dolů do porézní nebo rozpraskané horniny a vyprodukovaná pára může stoupat vzhůru dalším otvorem. Pára pohání turboalternátor, po použití kondenzuje a znovu se recykluje. V hlavním městě Reykjavíku jsou dokonce geotermální energií vytápěné hlavní ulice, takže nikdy nezamrzají ani v nejstudenějším období.

Botanické zahrady mají na Islandě velmi výjimečné postavení. Islanďané si totiž váží každého rostoucího stromu. Na ostrově roste jediný islandský strom ? bříza svalcová. Téměř všechny dřeviny mohou vyrůstat do výšky pouze maximálně 20 m a to na místech chráněných větrem. Úkolem botanických zahrad je najít rostliny, které by se mohly pěstovat na Islandu.
Nejstarší a také prý zajímavější je botanická zahrada v Akureyri kde je mírnější klima než v Reykjavíku, přestože poloha je více na severu. Zahrada vznikla v roce 1912 a v současnosti se rozkládá na území o rozloze 3,6 ha. Původně vznikla jako okrasná zahrada, v roce 1957 vytvořila velkou sbírku rostlin. Největší a nejstarší část zahrady tvoří park se stromy a záhony trvalek, které pochází z celého světa. V nejnovější části zahrady je sbírka topolů a vrb, které se také osvědčily při vysazování v ulicích měst.
Je tu také sekce ve které se nachází flóra Islandu, která obsahuje 485 původních druhů rostlin ostrova. Rostou tu i zplanělé druhy jako kmín kořenný nebo jetel zvrhlý. Velice dobře se tu daří bolševníku, který se tu všude rozrůstá a zplaňuje.
Druhá botanická zahrada měla vzniknout již v roce 1905, ale ve skutečnosti se podařilo ji otevřít až v roce 1961 a to k výročí 175. výročí získání městských privilegií. Tato zahrada je financována městem. Specializuje se na květenu mírného pásu severní polokoule. Její největší část tvoří park a arboretum, ve kterém jsou dřeviny, jež by mohly růst na ostrově. Například jeřáb prostřední, smrk ajanský, borovice zakrslá, růže lesklá apod. Oddělení domácí flóry vzniklo v roce 1989 a vyrůstá v něm 350 druhů rostlin.
Arboretun v Hallormsstatúr stojí také za zmínku. Roste v něm kolem 40 druhů jehličnanů a 12 druhů listnatých stromů, dovezených převážně ze Sibiře, Aljašky a Kavkazu. Je součástí Výzkumné lesnické stanice, která má za úkol hledat dřeviny, které by byli schopné vyrůstat na ostrově. Nejvíce se tu daří například jedli arizonské nebo jilmu drsnému.

Zdroj : Sopka


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20016)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13857)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14023)

    • Last minute
    18.1% (13402)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12882)

    Celkem hlasů: 74180

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.