E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Pension Koudela - Česká Kamenice




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Zvíkovec

Kostel, zámek a škola

 

Architektonicky i kulturně nejvýznamnější stavbou ve Zvíkovci je dnes kostel . Jako farní chrám s vlastním duchovním správcem je zvíkovecký kostel uváděn již v roce 1350. Je velmi pravděpodobné,že byl vystavěn

 

ještě dříve a duchovní činnost zde zajišťovali hradní kaplani. Prvním zmiňovaným farářem ve Zvíkovci byl v roce 1358.
Kostel stojí uprostřed rozlehlé návsi ( kdysi náměstí ) na mírném návrší. Původně gotický, Švédy poničený kostel byl barokně obnovený ještě v 17. století. Je jednolodní, obdélný, s trojboce ukončeným presbytářem a s oddělenou sakristií na severní straně. Menší oratoří po jižní straně dal přistavět až roku 1800 tehdejší vlastník panství František Hildprand. Na západní straně se k lodi připojuje masivní hranolová věž. Fasáda kostela je členěna lizénovými rámci a segmentem ukončenými okny. Portály jsou obdélné, s profilovaným ostěním, se supraportou se segmentem proloženou římsou. Při opravě kostela roku 1957 byl nalezen na jižní straně lodi hrotitý oblouk portálu a na jižní straně presbytáře hrotité okno, dnes naznačené v omítce. Věž je kryta cibulovou bání. Střešní krytina je dnes z pálených tašek, ale ještě v minulém století byl kostel kryt dřevěným šindelem. Presbytář je sklenut valenou klenbou s lunetami. Loď je plochostropá, sakristie je sklenuta valenou klenbou a podvěží klenbou křížovou.

Zámek
Byl postaven roku 1735 na místě tvrze, rozšířen a upraven kolem roku 1790. Dvoupatrový o dvou křídlech, krytý mansardovou střechou. Vstupní fasáda členěna středním a dvěma bočními rizality, rámovanými průběžnými pilastry. Střední rizalit s balkónem, neseným polosloupy, má v patře obdélná francouzská okna se suprafenestrou, s římsou stáčející se do volut a s festonem, na něž dosedají parapety obdélných oken 2. patra a vrcholí trojúhelníkovým štítem s vázami. Boční rizality jsou obdobného členění, s odlišným dekorem supraporty, jsou ukončené segmentovými štíty. Na boční fasádě jsou pilastry a okna v rámcích, v 1. patře se zdobenými suprafenestrami. V přízemí nádvorní fasády pilířové arkády. Rokokové schodiště se zděným zábradlím a stěnami členěnými pilastry. Místnosti nověji upravené.

Škola
Škola byla ve Zvíkovci zřejmě již od středověku. Školy byly tehdy zřizovány u každého farního kostela. Ve Zvíkovci od roku 1350 byla asi již u fary. V roce 1774 byla císařovnou Marií Terezií zavedena povinná školní docházka. Škola byla pod patronátem držitelů panství (ti dosazovali učitele) a církevní úřady dohlížely na úroveň výuky. Výuka probíhala v prostorách, které pro ni vymezila vrchnost. Samostatná budova školy, dřevěná, jednotřídní budova, byla ve Zvíkovci postavena až roku 1802. Do zřízení školy v Podmoklech v roce 1817 navštěvovaly jednotřídku ve Zvíkovci také děti z Hradiště, Chlumu a Podmokel. Teprve roku 1829 nechal postavit Matěj Kalina z Jathensteinu novou, jednopatrovou, zděnou, jednotřídní školu, když stará dřevěná již pro 115 dětí nedostačovala. Od roku 1868 byla škola plně ve správě státu. K rozšíření školy o další třídu došlo v roce 1881.

Zdroj : Zvikovec


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20102)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13946)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14109)

    • Last minute
    18.1% (13491)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12982)

    Zahl der Stimmen 74630

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.