E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Po Beskydech na kole

Tip na výlet: Novojičínský okruh

 

Náš dnešní tip na výlet na kole povede celý po klidnějších silnicích, s dostatkem možností občerstvení a s přívětivě malým převýšením.
Z Nového Jičína po cyklotrase 502 dojedeme po místních komunikacích pohodlně po rovině

 

do Rybí (4) a dál přes údolí v Rybných Pasekách vystoupáme do Štramberku (7). V Rybí si všimneme farního kostela Nalezení sv. Kříže ze 17. století s šindelovou střechou. Dál cestou do Štramberku míjíme kostel sv. Kateřiny ve stylu lidové stavby. Zdejší městská památková rezervace chrání asi 85 převážně roubených domů valašského typu.

Městu vévodí válcová věž Štramberská trúba, pozůstatek strážního hradu z doby založení, v níž je nahoře rozhledna a dole hladomorna. Dochovala se i mladší kamenná zeď opevnění. Kostel sv. Jana Nepomuckého je barokní. Na příměstském vrchu Kotouči najdeme kromě vápenky jeskyni Šipka s archeologickými nálezy a městský park zvaný Národní sad s bustami osobností české historie.
Sjedeme na křižovatku silnic i cyklotras na okraj Kopřivnice (9,5). Zde zvolíme cyklotrasu 6039 a pokračujeme v pohodlném sjezdu do Příboru (15). Střed města, které je rodištěm Sigmunda Freuda (jeho památník najdeme spolu s městským muzeem v někdejší Piaristické koleji), je rovněž městskou památkovou rezervací, tvořenou 44 měšťanskými domy převážně s renesančními jádry. Ve městě najdeme tři kostely a řadu roubených lidových domů na předměstí.
Zástavbou při řece Lubině dojedeme do Klokočova (16,5), odtud po cyklotrase 6134 vystoupáme k silnici, po ní sjedeme do Kateřinic a pak už po rovině dojedeme do Trnávky (23) s pozdně barokním zámkem, dnes obecní úřad. Převážně lesními cestami se členitým terénem dostaneme na silnici u Staré Vsi nad Ondřejnicí (27), po níž se s cyklotrasou 6135 dáme doleva. Ve Staré Vsi pod Ondřejnicí najdeme renesanční zámek s arkádovým dvorem uprostřed mladšího parku, renesanční kostel sv. Jana Křtitele se síťovou klenbou a renesanční faru. Po silnici přejedeme Lubinu a v Košátkách (32,5) se ocitáme u Odry a na dálkové cyklotrase č. 5, po které se vydáváme vlevo.
Trasa teď zpovzdálí sleduje Odru. V Albrechtičkách (38,5) si můžeme všimnout starého litinového kříže (z roku 1832) u kostela sv. Mikuláše, v následující Nové Hůrce zámku, dnes ústav sociální péče, zámek je rovněž v následujících Bartošovicích (44,5), vznikl ze staré tvrze, pak byl romanticky přestavěn a dnes je z něj luxusní hotel. Polními cestami jsme se dostali do Kunína (52), ale to jsme se odchýlili od Odry a přichýlili k jejímu přítoku Jičínce. Nacházíme zde barokní zámek, empírový kostel a známou mlékárnu.
Po silnici z Kunína vpravo se zase vrátíme k Odře a dojedeme při ní do Bernartic nad Odrou (58,5). Na dolním konci obce se nachází technická památka Lesní mlýn, mlýnské kolo s mlecím zařízením z přelomu 19. a 20. století. Silnice nás dovede do osady Hůrka, s pomníkem připomínajícím letecké neštěstí. Na křižovatce silnic se dáme ostře vpravo a stoupáme do Starého Jičína (64,5). Dominantou je původně gotický, několikrát přestavěný kostel sv. Václava a zřícenina hradu nad městem. Po cyklotrase 502 se zástavbou vracíme do Nového Jičína (69).

Zdroj : HN


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20109)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13950)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14115)

    • Last minute
    18.1% (13495)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12984)

    Zahl der Stimmen 74653

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.