E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

ZNÁTE NAŠE HRADY A ZÁMKY?

 

Poznáte podle stručných popisů názvy 4 českých hradů a zámků?

 

1. Renesanční vodní zámek ............... je jednou z nejromantičtějších památek v jižních Čechách. Leží severozápadně od Jindřichova Hradce. Byl vybudován na skále, která se přehrazením údolí a vzedmutím vodní hladiny stala malým ostrůvkem. K zámku se váže pověst o tom, že rouhající se dceru zámeckého pána odnesl čert. Tato pověst objasňuje charakteristickou barvu zámku.

2. Zřícenina gotického hradu ........... je typickou dominantou krajiny. Nachází se jihozápadně od Berouna nad soutokem Mlýnského a Stroupínského potoka. Hrad zřejmě nechal postavit Oldřich Zajíc z Valdeka ve 13. století. Své neobvyklé jméno dostal hrad podle stejnojmenné vsi v podhradí, podle pověsti však byl pojmenován podle prvního hosta nově postaveného hradu.

3. Zámek ........ se nachází nad údolím Vltavy a je ze tří stran obklopen stejnojmennou přehradní nádrží. Původní hrad, který zde stál, pocházel z poloviny 13. století a byl roku 1508 zničen požárem. Poté prošel rozsáhlou pozdně gotickou přestavbou. V roce 1802 na zámku propukl požár, následující rekonstrukce dala zámku romantickou gotizující úpravu. Expozice zámku prezentuje život orlické větve rodu Schwarzenbergů, v jedné části zámku je umístěno původní Schwarzenberské muzeum.

4. Na rozhraní okraji Drahanské vrchoviny, severně od Brna a Moravského krasu se u stejnojmenného městečka vypíná romantická zřícenina hradu ......., která tvoří dominantu kraje. Hrad je obehnán poměrně zachovalými hradbami se střílnami. V nádvoří zříceniny jsou zachovány tři polozasypané brány s erby držitelů hradu. Technickou zajímavostí hradu je studna ze které se voda čerpá šlapacím kolem, jediným funkčním v ČR.


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19771)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13853)

    Last minute
    18% (13214)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73211

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.