E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 19. 04. 2024
Name-day Rostislav
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník




Magazine Gulliver

Previous page

EXPOZICE VÝVOJE LYŽOVÁNÍ V HORÁCKÉM MUZEU

 

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě je druhým nejstarším muzeem na západní Moravě. Jeho expozice jsou zaměřeny na lidovou kulturu této zajímavé oblasti, sklářství, železářství, dějiny města a samozřejmě i historii a vývoj lyžování, které má v tomto regionu hluboké kořeny.

 

Vystavené exponáty dokumentují, že počátky lyžování v této části Moravy sahají až do 19. století ? první lyže přivezl na Vysočinu lesní revírník Rudolf Gabessam již v roce 1892. Podle nich si pak začali místní řemeslníci vyrábět vlastní lyže a již o tři roky později, tedy v roce 1895 byla založena první dílna zabývající jejich se výrobou. A právě historii výroby lyží od prvopočátků až do současnosti se věnuje první ze tří tématických okruhů výstavy. Expozice je zasazena do prostředí stolařské dílny z 1. republiky.

Další část výstavy je věnována historii lyžařského sportu v jeho různých etapách a souvislostech a samozřejmě nechybí ani blok věnovaný dějinám běžeckého závodu o Zlatou lyži, kterým se Nové Město na Moravě proslavilo. Zajímavé fotografické i písemné materiály doplňují medaile zdejších lyžařů a samozřejmě i desítky starobylých lyží a lyžařských vázání nejrůznějších typů. Originální lyže se například zhotovovaly z beček od dehtu.

Jelikož lyžařský sport má na Vysočině hlubokou tradici, velkou část exponátů získalo muzeum jako dary od drobných sběratelů a lyžařských nadšenců. Raritou mezi exponáty jsou 295 cm dlouhé lyže z konce 19. století, ale nechybí ani lyže kolečkové a samozřejmě ani bambusové hole, které byly oproti dnešním hůlkám o mnoho delší a navíc se používala vždy pouze jedna.

Zajímavostí je, že již na počátku minulého století potřebovali lyžaři kvalitní zázemí a proto pro ně byly budovány takzvané stanice lyžařů. V nich bylo připraveno vše, co mohl lyžař na zregenerování sil potřebovat - rozpálená pec, suché ponožky a boty, no a samozřejmě nechyběla ani konvice s horkým čajem či grogem. Model jedné takové stanice je v muzeu vystaven.

Pokud do muzea zavítáte v období od května do září, můžete si na dvoře prohlédnout zřejmě nejatraktivnější exponát, tzv. ?mlejnek z Víru?. Jedná se o pohyblivý figurální soubor s pracovními a žertovnými výjevy, který je poháněn vodním kolem.

Kontakt:
Horácké muzeum, Vratislavovo náměstí 114, 592 31 Nové Město na Moravě
Telefon: 566 650 216
Fax: 566 618 961
e-mail: info@e-cesko.cz
web: http://hm.nmnm.cz


Otevírací doba: úterý-sobota 9-16 hodin, pondělí a neděle zavřeno


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 20.04.

    25°C
    12°C

    Sunday 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19967)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13824)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13989)

    • Last minute
    18.1% (13367)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12839)

    Number of contender 73986

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.