E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

SLOVNÍK BRNĚNSKÝHO HANTECU

 

Jak známo, moravská metropole Brno má svůj unikátní jazyk, nazývaný brněnský hantec. Porozumět mu není zrovna jednoduché a proto přinášíme vysvětlení několika výrazů, které mají souvislost s cestováním. Ne že by na vás hned po příjezdu do Brna každý spustil hantecem, ale hodit se to může...

 

Pokud přijedete do Brna, určitě se nejdřív půjdete šmrncnót se štatlem (projít městem). Zřejmě půjdete šórem (pěšky) a ve štatlu (centru města) si prohlédnete známou mešitu (kostel). Ve štatlu (centru města) je také bergl (kopec), na kterém je známý Špéna, neboli Špilas (hrad Špilberk).

Pokud bude odpoledne hřát pecen (slunce), můžete vyrazit na cédák (koupaliště), kde si také můžete postavit hangár (stan). Večer můžete navštívit fošnové hmyz (diskotéku).

Cestovat můžete známou šalinou (tramvají), nebo můžete využít taxál (taxi), trajf (trolejbus) či bórák neboli vágen (automobil). Nezapomeňte si ale vzít beneli (benzín) a noty (řidičský průkaz), aby vás nechytli bengy (policisté)

Až dostanete hlad, můžete navštívit nějakou palušu (hospodu) a dát si gábl (jídlo). Na zasycení je dobrá blča (polévka) a guldík (guláš) a nebo fišla (ryba) a erteple neboli krumple (brambory). Po jídle si můžete dát bahno čili čechr (pivo) a to desatero (pivo 10°) nebo plnotučný (pivo 12°). Pokud dáváte přednost vínu, můžete si objednat lampu červa (láhev červeného). Navečer můžete navštívit nějaký kafábl neboli kafec (kavárnu).

Jídlo ani pití samozřejmě nedostanete zadara ani zadarmiko (zadarmo), musíte ho zacálovat čili zacvakat (zaplatit). Budete potřebovat bakule, chechtáky, kačeny čili tintili (peníze). Ve šrajtofli (peněžence) byste měli mít nějaké ance (drobné), ale také bůra (pětikorunu), pětku (10Kč), pětibábu, pětikvalt či pětikilo (500Kč) a raději i tác neboli talíř (tisíc korun).

Pokud se vám výlet do Brna bude líbit, nezapomeňte poslat čučku čili čumkartu (pohlednici) nebo alespoň nahoďte drát (zavolejte jim).


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19764)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13691)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13845)

    Last minute
    18% (13205)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12674)

    Celkem hlasů: 73179

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.