E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

SEDM DIVŮ SVĚTA

 

Na světě bylo vybudováno mnoho unikátních staveb, nad nimiž se až tají dech, ale jen 7 z nich bylo označeno jako ?sedm divů světa?. Jedná se vesměs o velmi staré stavby, které byly postaveny na dnešní poměry velmi primitivními metodami, ale přesto, nebo právě proto, budí i v dnešních dnech obdiv a úctu.

 

Egyptské pyramidy Pyramid Jsou ze všech sedmi divů tím nejznámějším. Dodnes se jich dochovalo asi sedmdesát, ale dříve jich bylo ještě víc. Vypínají se na skalnaté pevnině, která odděluje údolí Nilu od pouště, v pásu dlouhém okolo 65 km. Pyramidy si nechávali stavět egyptští faraóni, kteří v nich často ukrývali i své bohatství. Proto jsou pyramidy stále středem pozornosti historiků a archeologů, kteří zde získávají mnoho poznatků o dávné historii.

Kolos Rhodský Na řeckém ostrově Rhodos se kdysi tyčila monumentální socha, která měla podobu volně stojící mužské postavy. Byla postavena na podstavci z bílého mramoru, a ve vzpažené ruce držela pochodeň, která se dala skutečně zapálit Kolos tak sloužil i jako maják. Veškeré informace o této gigantické soše jsou však jen skládáním střípků z různých historických pramenů, protože okolo roku 225 př.n.l se socha stala obětí mohutného zemětřesení a poté již nebyla obnovena.

Artemidin chrám v Efesu Artemidin chrám byl 110 metrů dlouhý a 55 metrů široký. Po všech stranách byl lemován dvouřadým sloupovím, uprostřed kterého stála vlastní svatyně. Průčelí chrámu dominovalo dvakrát osm sloupů vysokých 18 metrů. Celkem zde bylo 127 mramorových sloupů. Zbytky tohoto majestátního chrámu leží nedaleko turecké Smyrny, dnes zde však najdeme jen obdélník o původních rozměrech a zbytky schodiště.

Semiramidiny visuté zahrady v Babylonu Semiramidiny zahrady byly vybudovány v Mezopotámii, mezi řekami Eufrat a Tigris, na území dnešního Iráku. Visuté zahrady vynikaly originalitou, technickou odvážností stavby a důmyslností čerpacího zařízení. Vznášely se na čtyřech pilířích táhnoucích se do stran. Jižní pevnost nesla terasy s palmovým hájem a sadem cyprišů.

Feidiův Zeus v Olympii Socha vysoká okolo 12 a půl metru byla postavena v Olympii, tedy v samotném srdci Řecka. Socha byla posazena na trůně z cedrového dřeva, který byl a vykládaný ebenem a drahokamy. Diovo tělo bylo ze slonoviny, roucho a vlasy ze zlata. Ve vlasech měl Zeus olivový věnec a přes levé rameno měl přehozený zlatý plášť posázený palmovými lístečky.

Maják na ostrově Faru Maják stával v dnešní egyptské Alexandrii. Jeho výška prý dosahovala 180 - 190 metrů. Na základně pravděpodobně stál velký jednopatrový palác se čtyřmi věžemi na každém rohu. Z jeho středu vystupovala široká čtyřhranná věž, která se postupně zužovala. Na věži se tyčila další užší věž zakončená plošinou, na níž stála okrouhlá sloupová síň otevřená na všechny strany. V této místnosti se v noci zapalovala hranice, jejíž světlo zářilo do širokého okolí.

Mauzoleum v Halikarnasu Mauzoleum bylo vybudováno v dnešním jihozápadním Turecku. Jeho jádro tvořil masivní kvádr z nepálených cihel, který byl obložen mramorem. Na podstavci stával náhrobní chrám obklopený 36 iónskými sloupy, které nesly střechu v podobě čtyřiadvacetistupňové pyramidy. Na jejím vrcholu byla plošina se sousoším vládců Maussólla a Artemidy.


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20052)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13889)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14053)

    Last minute
    18.1% (13438)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12915)

    Celkem hlasů: 74347

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.