E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 01. 2021
Svátek slaví Otýlie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Info o ČR

Zpět na předchozí stránku

DESTILÁTY A LIKÉRY

 

Milovníkům destilátů a likérů zcela určitě nemusíme představovat nejslavnější český bylinný likér ? Becherovku. Snad jen několik vět z tajemství její výroby.
Jan Becher vyráběl svůj léčivý likér jako alchymista - jednotlivé ingredience odvažoval na lékárnických vahách, směsi mísil v tepaných miskách. Ani dnešní výroba však úplně neztratila kouzlo čehosi tajuplného a magického, tím spíš, že žijí pouze dva lidé na světě, kteří znají recept na přípravu směsi bylin!
Vážení a míchání bylin dnes probíhá na moderních laboratorních zařízeních, ingredience jsou však totožné jako před bezmála dvěma stovkami let. Jednou týdně se otevřou a zase zavřou mohutné železné dveře, označené tabulkou "Drogikamr", a jeden ze dvou "vyvolených" znalců receptu připraví směs z mnoha druhů bylin a koření. Víc neprozradíme. Možná jednu věc: asi tři čtvrtiny pocházejí ze zahraničí, ale například tři rostlinky zase rostou výhradně v okolí Karlových Varů.
Dalším proslulým bylinným likérem je Fernet Stock. První várku Fernetu Stock namíchal italský podnikatel Lionello Stock v Plzni již v roce 1927. Lionello Stock ovšem tehdy určitě netušil, že tím položil základ jednoho z našich světových primátů. V žádné jiné zemi na světě totiž nejsou hořké lihoviny tak populární jako v České republice. Výjimečná chuť a kvalita, která je základem obliby Fernetu Stock, vzniká díky složitému výrobnímu postupu. Základem Fernetu Stock je čtrnáct bylinek, které se dovážejí doslova z celého světa. Pouze dvě se totiž pěstují u nás, pro ostatní se musí až do Pyrenejí, pohoří Atlas či do Kamerunu, Pákistánu nebo Indonésie. Můžeme prozradit, že Fernet Stock obsahuje například hořcový kořen, chininovou a pomerančovou kůru, zeměžlučovou nať, heřmánek římský a nať čubetu benediktu. Kvalita bylinek je klíčovou součástí výroby Fernetu Stock. Například v případě hořcového kořene trvá sedm až deset let, než je dosaženo požadované velikosti a především obsahu chuťových látek.
Ovocná pálenka se vyznačuje typickou charakteristikou surovin, aroma a chuti. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv chemických příměsí, tím je dána kvalita a také důvod proč je tak poptávaným a ceněným zbožím. Tak můžeme charakterizovat moravskou slivovici. Pálenku ze speciální odrůdy švestek, které rostou jen na Moravě. Firma Rudolf Jelínek a.s. pálí tento moravský poklad již od roku 1882. Prosím, tedy ochutnejte.
Na Moravě ještě zůstaneme. Protože na Valašsku (Beskydech) pálí tu nejjemnější "Valašskou Borovičku". Je to vynikající destilát z horského jalovce, který zdejší horalé pálí už mnoho staletí.


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 28.01.

    25°C
    12°C

    Pátek 29.01.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    26.9% (18393)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.8% (12880)

    Nabídka z reklamních letáků
    19% (12989)

    Last minute
    18.1% (12370)

    Prostřednictvím internetu
    17.1% (11720)

    Celkem hlasů: 68352

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.