E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

10.04.2008

Pražská zoo: Vzácní krokodýli a autobus zdarma

 

Do 77. letní sezony vstoupila v sobotu po pražská zoologická zahrada. A bylo to ve velkém, indickém stylu, protože největší lákadlo letošního roku má s Indií mnoho společného

 

Ředitel zahrady Petr Fejk vystoupil na pódium před výukovým centrem z rikši oděn do kostýmu maháradži a v něm také seznámil všechny příchozí návštěvníky s novinkami, které letní sezona přinese.

Budou to nové expozice pro hyeny a lamy v horní části zoologické zahrady, vyhlídková cesta s řadou zbrusu nových voliér pro početnou skupinu druhů papoušků lori, která propojí lanovku a expozici medvědů, ale zejména pavilon Čambal pro gaviály indické, který byl v sobotu slavnostně zpřístupněn návštěvníkům.

Exotické jméno Čambal nese domov pro sedm nejohroženějších divoce žijících krokodýlů proto, že právě na indické řece Čambal existuje největší zbývající divoká populace těchto majestátních krokodýlů. Ve volné přírodě jich přitom zbývá pouze 200, z čehož je jen 20 dospělých samců.

Zvířata navíc nežijí na jednom místě, takže jsou mnohá z nich odsouzena k životu bez možnosti rozmnožování. Poslední zbývající divoké gaviály ohrožuje především úbytek vhodných míst k životu - v okolí řek je těžen písek a voda je znečišťována průmyslem z městských aglomerací.

Dalšími nepříznivými okolnostmi pro gaviály je rybolov a s ním spojený úbytek ryb, nejoblíbenější kořisti těchto krokodýlů. Ačkoli dorůstají délky až šesti a půl metru, jejich čelisti jsou dokonale uzpůsobené právě k lovu ryb, a na jinou kořist si příliš často netroufnou.

Zoologické zahrady se proto dnes snaží o získání povolení k vývozu těchto zvířat přímo z Indie, kde je na několika místech rozmnožují, ovšem odchovaná mláďata kvůli špatným podmínkám v divočině nelze vysadit zpět do volné přírody.

Pražské zoologické zahradě se to po pěti letech vyjednávání podařilo a získala z Madrasu skupinu tří samců a čtyř samic ve věku asi tří a půl roku. Na rozmnožení si tedy chovatelé musejí minimálně dvanáct let počkat, právě kolem 15. roku života jsou totiž gaviálové pohlavně dospělí.

Další cestou, jak zvířatům v divočině pomoci, je chránit nejen je, ale také jejich přirozená prostředí, od Nového roku tedy koruna z každé prodané vstupenky putuje na vybrané projekty záchrany divoké přírody.

Zoo myslí také na návštěvníky, počínaje sobotou tedy každý víkendový a sváteční den vyjíždí ze zastávky Nádraží Holešovice speciální zoobus, který každých 10 minut posílí stávající linku 112. Je zdarma, díky vysoké návštěvnosti jej zoo může dotovat 900 000 korun ročně.

Zanedlouho se otevře také nové občerstvení u jižního vchodu do areálu nebo toalety, kterých byl v době návštěvnických špiček nedostatek. Dobrou zprávu přinesl ředitel také pro důchodce nad 70 let, vstup do zahrady je pro ně zdarma.

V loňském roce prošlo branami pražské zoologické zahrady na 1.300.000 návštěvníků, letos se již podařilo překonat absolutní návštěvnický rekord v jediném dni za celou historii: 30. 3. 2008 prošlo branami neuvěřitelných 17 446 osob.

Zdroj : volny.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 30.03.

25°C
12°C

Neděle 31.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19856)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13758)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13914)

• Last minute
18.1% (13280)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12755)

Celkem hlasů: 73563

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.