E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

07.07.2007

Pelhřimovsko

Na záchranu zříceniny hradu Orlíku půjde letos asi 300.000 korun

 

Loni 600.000 korun, letos asi 300.000 poplyne na záchranu a zvelebení zříceniny hradu Orlík u Humpolce.

 

Památka se po zrušení okresního úřadu stala majetkem města, veřejnosti je přístupná 11 let. Od roku 1998 jeho správu převzala obecně prospěšná společnost Castrum, která spolu s městem shání peníze na další záchranné práce. Jak se jim hrad daří zvelebovat, se dnes přesvědčily stovky lidí při tradičních středověkých slavnostech.
Podle starosty Jiřího Kučery hrad za rok navštíví asi 7000 platících návštěvníků. Postupně se pro ně buduje potřebné zázemí. Třeba loni byl uprostřed nádvoří vrtem hlubokým 53 metrů nalezen pramen vody, která v objektu chyběla. Vybudovat se tak mohlo sociální zařízení a zázemí pro občerstvení. Voda přitom s největší pravděpodobností na hradě nikdy nebyla. Dovážela se asi ze studny v podhradí, kterou si lidé mohou prohlédnout v lese cestou na hrad.
Drobným záchranným pracím, které spočívají zejména v konzervaci zdiva, či vyklízení sutin, předchází archeologický průzkum. Na ten se podařilo během posledních pěti let sehnat přes 300.000 korun z grantů ministerstva kultury. Daří se také získat peníze z programů kraje Vysočina. Záchrana památky je ale závislá hlavně na práci dobrovolníků. Její výsledky však ničí vandalové, kteří třeba ukradli nové měděné dešťové svody.
Na hrad se dnes nastěhovali tradiční řemeslníci, divadelníci, kejklíři i rytíři. Zněly jím písně z doby gotiky, kam spadají jeho počátky. Středověké slavnosti na hradě Orlíku nad Humpolcem se konají i v pátek. Od 18. do 25. srpna potom památka ožije tradičním festivalem Film a dějiny. Zdarma bude otevřen na Dny evropského dědictví v září.
Zkáza Orlíku nastala v první polovině 19. století, kdy se zřítila část hradní věže a později pod rukama dělníků zmizela i hradní brána s částí hradeb. Zbytky věže a ostatní zdivo byly poprvé konzervovány v roce 1913 na popud místních rodáků. Další zabezpečovací práce provedli na počátku druhé světové války členové Klubu českých turistů, novodobě potom počátkem 80. let parta ochránců přírody. Od roku 1988 dobrovolníci, kteří později založili pobočku Klubu Augustina Sedláčka a společnost Castrum.

Autor: ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19802)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13715)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13872)

• Last minute
18.1% (13246)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73345

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.