E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pondělí, 03. 06. 2024
Svátek slaví Tamara
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

08.10.2006

Turistické stezky

Na Českokrumlovsku přibude nová turistická stezka do Rakouska

 

Nová turistická stezka do Rakouska přibude v neděli v Cetvinách na Českokrumlovsku. Její otevření je součástí mezinárodní akce Putování bez hranic, kterou připravila

 

rakouská veřejnoprávní televize ORF. Stezka povede po novém mostě přes hraniční řeku Malši, řekl Zdeněk Římal z ředitelství cizinecké policie v Českých Budějovicích.
Z obou stran hranice bylo podle Římala potřeba upravit cestu, most, který kdysi v tomto místě stával, zaplatili Rakušané. "Momentálně je v Jihočeském kraji na česko-rakouské hranici celkem 16 turistických stezek a na hranici s Německem jsou čtyři tyto stezky," upřesnil.
Nová stezka Cetviny-Hammern je určena pro pěší, cyklisty a lyžaře. Od začátku dubna do konce listopadu bude otevřena od 08:00 do 20:00 a od prosince do března od 08:00 do 18:00.
Jihočeský hejtman Jan Zahradník považuje další zpřístupnění hranice za důležité. "Vždycky tam byly cesty a je dobře, když se teď opět otvírají. I když vstoupíme do schengenské soustavy, nikdy to nebude tak, že by se touto hranicí chodilo přes les," řekl. Slavnostní otevření nové stezky se odehraje v neděli ve 14:00.
V Cetvinách, které leží nedaleko hraničního přechodu Dolní Dvořiště na české straně řeky Malše, žilo před druhou světovou válkou 550 lidí ve 120 domech. Po roce 1945 byli převážně německy mluvící obyvatelé odsunuti, nyní je místo neobydlené. Rodáci se tam ale pravidelně vracejí, zasloužili se i o obnovu kostela. Cetviny propojí s Rakouskem už druhá turistická stezka, tato nová bude bližší cestou ke kostelu. Gotický kostel Narození Panny Marie se zachovalými nástěnnými freskami bude v neděli na počest akce mimořádně otevřen.
Putování bez hranic je sérií výletů s masovou účastí, tentokrát se lidé vydají podél horního toku řeky Malše. Jejím řečištěm v těchto místech prochází česko-rakouská hranice.
Začátek výletu je v hornorakouské obci Leopoldschlag v 10:00, trasa bude celkem měřit asi 20 kilometrů. "Na rakouské straně nabídne prohlídku několika malých muzeí. Jejich expozice zobrazují přírodní poměry a tradiční řemesla regionu. Kromě toho stojí za prohlídku také exponáty Gerharda Eilmsteinera vystavené v místě evropského rozvodí mezi Dunajem a Vltavou," informoval ČTK Marek Prach z Občanského sdružení Cetviny-Zettwing.
Upřesnil, že na český břeh Malše přejdou účastníci akce u obce Mairspindt a odtud povede trasa do Cetvin. V kostele budou moci návštěvníci vidět i výstavu fotografií Jiřího Stránského Rok na Cetvinách.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 03.06.

25°C
12°C

Úterý 04.06.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
26.5% (20951)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.8% (14825)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14953)

Last minute
18.2% (14361)

Prostřednictvím internetu
17.5% (13831)

Celkem hlasů: 78921

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.