E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

11.10.2005

Technické Muzeum Emila Škody

Plzeň vyčlení deset milionů korun na regionální technické muzeum

 

Deseti miliony korun podpoří Plzeň v letech 2006 a 2007 výstavbu regionálního technického Muzea Emila Škody . Rozhodli o tom zastupitelé s tím, e stejnou sumu vydá Plzeňský kraj, který o její

 

výši bude jednat 27. října. Na muzeum, které vznikne z rekonstruované volné budovy v areálu plzeňské Škodovky, by měl přispět i stát 40 miliony korun.
Novinářům to řekl ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek. Muzeum by podle radnice mělo pomoci k návratu mladých lidí k technickým oborům, které k Plzni vždy patřily.
Celkové náklady na přebudování haly s půdorysem stokrát 100 metrů na muzeum výukového typu budou asi 80 milionů korun. "Od ME si slibujeme zvýšení turistického ruchu, technické muzeum k městu patří," dodal Duchek. Půjde o dynamický projekt, díky němu se mladí seznámí se základními fyzikálními a technickými principy. "Mělo by se blížit projektu Technorama z partnerského švýcarského města Winterthur, který je školským prostředím," uvedl náměstek Petr Náhlík.
Současné malé škodovácké muzeum je podle města velmi kvalitní díky současnému panu řediteli, má ale spíše dokumentační charakter. "V 21. století by expozice historie techniky a strojírenství v regionu měla být modernější," dodal Náhlík. Podle náměstků je schválených deset milionů maximální suma, kterou město vydá. Projekt řídí obecně prospěná společnost Regionální technické muzeum, kterou založila Západočeská univerzita a Škoda Holding. "Ministra průmyslu Urbana projekt velmi zaujal, podle něj by měl být pilotním v rámci ČR. Trvá ale na tom, e musí mít regionální podporu," dodal Náhlík. Tu chce Plzeň i kraj rychle vyjádřit schválením dotací. Projekt by měly podpořit i fondy EU. "Do konce roku bude jasno, jaké peníze lze získat," řekl ČTK šéf Škody Jiří Zapletal. Škoda u uvolnila budovu bývalého závodu Ozubená kola v hodnotě 50 milionů korun a hradí projekty. "Dáme tam do deseti milionů korun hotových peněz," uvedl personální ředitel holdingu Josef Bernard. Objekt těsně za škodováckými zdmi bude dobře přístupný z Břeňkovy ulice. Exponáty budou na 10.000 metrech čtverečních, na dalších 2000 metrech čtverečních bude vzdělávací zóna.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19776)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13697)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13856)

Last minute
18% (13215)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73224

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.