E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

09.10.2005

Turistický vláček bude i v Budějovicích

Turistický vláček se asi z Krumlova přesune do Českých Budějovic

 

V Českých Budějovicích bude možná jezdit turistický vláček. Společnost Bohemia Train, která tuto atrakci letos v létě provozovala v Českém Krumlově a na Lipensku, hodlá mašinku

 

s vagony přesunout do centra Budějovic. V Krumlově se totiž kvůli výhradám památkářů a veřejnosti do historického středu nedostala a jezdila jen okolím. Firma nyní svůj záměr předložila radě města. "Vláček by měl spojovat hlavní památky, 'povídat' o nich v osmi jazycích a odkazovat na aktuální dění v kultuře a další zajímavosti," řekl dnes ČTK zástupce společnosti Bohemia Train Pavel Filip. Zkušební provoz by firma ráda spustila do konce letošního roku. Budějovice se ale v centru města dlouhodobě snaží oživit tradici koněspřežky. Podle náměstka českobudějovického primátora Juraje Thomy by tak nový vláček měl sloužit spíše jako forma dopravy, která by turistům přibližovala vzdálenější cíle ve městě a mimo ně, například pivovary Budvar a Samson či zoologickou zahradu a zámek v Hluboké nad Vltavou. "Vláček je zajímavý způsob přepravy, jenomže ho potkáte všude v Evropě a na rozdíl od koněspřežky není ničím výjimečným," řekl Thoma. Stanovisko památkové komise rady města je podle něj vůči projektu skeptické, rada o něm bude jednat zřejmě v listopadu.
Varianta, že by vláček jezdil mimo historický střed, je podle Filipa také přijatelná, ale hlavním záměrem firmy je projíždět centrem města. "Chtěli bychom to udělat jako spojnici památek, mluvit o nich a označit je. Zatím se o nich návštěvníci nic nedozvědí, nenajdou u nich žádnou cedulku," uvedl. Souprava italské výroby má kapacitu 52 osob a poslední vagon umožní přepravovat postižené lidi. Jízda centrem města by měla trvat asi 40 minut.

zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19772)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13693)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13855)

Last minute
18% (13215)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73215

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.