E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

08.10.2005

Český ráj geoparkem

Ambrozek: Český ráj je geoparkem UNESCO, silnice R35 tam nepatří

 

Český ráj se dostal mezi evropské geologické parky. Do prestižní sítě, kam patří území se vzácným geologickým dědictvím, ho zařadili členové výboru evropských geoparků, poradci

 

Světové geologické unie a Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V ocenění vidí ministr životního prostředí Libor Ambrozek další argument proti záměru protnout území silnicí dálničního typu R35.
Ambrozek dnes na tiskové konferenci řekl, že by kvůli zařazení Českého ráje mezi geoparky mohl Liberecký kraj ustoupit od prosazování čtyřproudé silnice R35. Podle posudku, který si nechal kraj nedávno zpracovat, je jedinou přijatelnou cestou, kudy vést budoucí silnici R35 z Turnova na Jičín, takzvaná severní trasa, která Český ráj protíná. Ministerstvo ale tvrdí, e posudek je zkreslený, a chce po kraji dokumentaci novou. Většina obcí v Českém ráji podporuje variantu jiní, která by chráněnou oblast obcházela. Český ráj se podle mluvčí ministerstva stal jediným geoparkem v nových členských zemí Evropské unie. V síti geoparků se v roce 2004 nacházelo 21 evropských a osm čínských geoparků. Český ráj se ocitl v jednom společenství například s proslulým zkamenělým lesem na řeckém ostrově Lesbos. Geoparky se zaměřují na ochranu svého území, jeho šetrné využívání a také na vzdělávání místních obyvatel a turistů. Český ráj získá jako geopark větší šanci na příspěvky z evropských fondů. Podle vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj Lenky Šoltysové má vyhlášení geoparku obrovský význam pro města a vesnice na jeho území. "Mohou turistům ukázat například bývalé malé lomy, historické způsoby těžby a také vytěžené horniny. Díky geoparku se zvýší zájem o zapomenuté obory, je se ocitly na pokraji zájmu," vysvětlila Šoltysová. Geopark s sebou přinese rozšíření sítě naučných stezek, je povedou vzácnými místy. Zlepší se rovně služby pro návštěvníky. Šoltysová konstatovala, že v geoparcích rostou znalosti obyvatel o krajině, kde žijí. Šetrná turistika v nich bývá spojená s odborným výkladem o nejvzácnějších místech. "V příštích letech nás vak čeká mnoho práce, abychom geologické dědictví Českého ráje veřejnosti zpřístupnili," podotkla Šoltysová. CHKO připravovala podklady pro vyhlášení geoparku s ministerstvem životního prostředí, Libereckým krajem, městy a obcemi, nevládními organizacemi a Muzeem Českého ráje v Turnově. Právě muzeum bude péči o geopark zastřešovat. Český ráj je geologicky cenný nejen pískovcovými Příhrazským, Hruboskalským a Betlémským skalním městem, ale také Prachovskými, Klokočskými nebo Suchými skalami. V Českém ráji se nacházejí také ojedinělé jeskynní útvary či naleziště drahých kamenů.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19790)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13709)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13866)

• Last minute
18.1% (13232)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12699)

Celkem hlasů: 73296

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.