E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

31.08.2005

ZPRÁVY Z MĚSTA ŽELEZNÝ BROD

 

ZPRÁVY Z MĚSTA
Dny evropského dědictví
Stejně jako v loňském roce, kdy se Železný Brod poprvé zúčastnil kulturně poznávacího cyklu ?Dny evropského dědictví? (EHD), se i letos připojil k této celosvětové akci.
V rámci EHD se otevírají zajímavé a výjimečné architektonické, archeologické a sakrální památky, muzea, galerie, knihovny, technické památky a další prostory, mezi nimiž jsou i ty, které nebývají během roku přístupné vůbec, nebo pouze příležitostně.
Letošní národní téma ?Nový život v historickém prostředí? přibližuje památky jako žijící objekty, které jsou součástí běžného života společnosti.
Program ve městě a okolních obcích
Železný Brod
Kostel sv. Jana Nepomuckého na Poušti
Památka barokní architektury z roku 1769. Kostel původně sloužil k uložení hrobky hraběcí rodiny Desfours, je významnou dominantou města.
Doprovodná akce: Koncert a vernisáž na Poušti
Benefiční koncert a vernisáž výstavy pastelů Ludmily Obručové u příležitosti zakončení EHD 2005 se bude konat 17. září od 15 do 18 hodin. Vstupné zdarma.

Roubené stavení Běliště ? Městské muzeum Železný Brod
Největší a nejzachovalejší roubené stavení z roku 1807 s bohatě členěnou lomenicí. Typická stavba lidové architektury Horního Pojizeří. V objektu sídlí Městské muzeum s národopisnou expozicí vývoje Železnobrodska. Ve dnech EHD bude otevřeno každý den kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Ve dnech 17. a 18. září bude vstupné zdarma.

Bzí
Kostel Nejsvětější Trojice
Kostel Nejsvětější Trojice je nejstarší sakrální stavbou regionu, první zmínky byly zaznamenány již ve 13. století, nynější stavba pochází z roku 1697. Památka, která není běžně přístupná veřejnosti, bude ve dnech EHD otevřena 11. 9. 2005 od 10 do 16 hodin. Vstupné zdarma.

Držkov
Kostel sv. Bartoloměje
Kostel sv. Bartoloměje je nejstarší sakrální stavba spojená s osidlováním Návarovského panství v 1. pol. 14. století. Od roku 1671 zděná stavba s mohutnou věží, která je obdobou kostelů povodí Nisy a luteránského Žitavska. Mobiliář pochází z dílny řezbářské rodiny Jelínků. Památka bude zpřístupněna veřejnosti 11. září od 10 ? 16 hodin. Vstupné zdarma.

Pěnčín ? Krásná
Areál kostela sv. Josefa
Kostel sv. Josefa, půvabná památka rustikální barokní architektury z let 1756 ? 1760 s tzv. svatými schody, svým významem přesahuje rámec regionu. Součástí areálu kostela sv. Josefa je soubor dochovaných barokních staveb - bývalý hřbitov, morový sloup, fara, studánka, ohradní zeď či torzo sochy sv. Josefa. Památka bude přístupna 11. září 2005 od 10 do 18 hodin, vstupné zdarma.

Dům čp. 10 - Kittelův dům
Roubené patrové stavení je součástí areálu kostela sv. Josefa a dříve sloužilo jako panský dům rodině Kittelových. V dnešní době je stavení ojedinělým a posledním zbytkem rozsáhlejší ?Kittelovské osady? z pol. 18. století, která rozložením svých staveb připomíná typické uspořádání sklářské osady a původně obsahovala botanickou zahradu, skleník, nemocnici a lékárnu. Zakladatel J. A. Kittel, příslušník známé rodiny sklářů, byl uznávaným přírodním lékařem a hrdinou pověstí O zázračném doktorovi ? severočeském Faustovi. Památka je zcela uzavřená veřejnosti, v současné době probíhá celková rekonstrukce.

Dům čp. 19 - Bývalá fara
Bývalá fara z 2. pol. 18. století je také součástí areálu kostela sv. Josefa. Památka je na požádání běžně přístupná veřejnosti a otevřena bude 11. září od 10 do 18 hod. Vstupné zdarma.

Dům čp. 51- objekt bývalé pekárny
Architektonické ztvárnění domu představuje řadovou místní tvorbu počátku 20. století. Objekt je zajímavý svým ojediněle dochovaným interiérem, včetně provozu pekárny s technologickým vybavením a hospodářským zázemím. Památka je běžně zcela uzavřena veřejnosti. Ve dnech EHD bude otevřena 11. září od 10 do 18 hod. Vstupné zdarma.

Doprovodná akce: Oživení historického prostředí Kittelova areálu ? 11. září 2005
Kostel sv. Josefa na Krásné:
? ? 13.30 - Koncert
zpěv: Mgr. Jarmila Klokočníková, varhany: p. Hans Lau ? (W.A. Mozart, A. Dvořák, A. Scarlatti, A. Caldara)
? ? 16.00 - Mše svatá k uctění sv. Kříže
Mše proběhne za doprovodu chrámového sboru kostela sv. Jakuba Většího ze Železného Brodu. Vstupné zdarma.
Bývalá fara na Krásné:
10.30 - přednáška: Možnosti rekonstrukce a využití kulturní památky
- pí Irena Novotná a Matice děkanství Železnobrodského o. s., ČSOP Armillaria
13. ? 16. - Zdravý životní styl: Sdružení zdravotně postižených v Železném Brodě 14.00 - 15.30 - dětský program: Hrajeme si spolu - divadélko a hry (pí Zdislava Bartoszová) Vstupné zdarma.
Vyhlídkový vláček:
Vyhlídkový vláček s prohlídkou areálu kostela sv. Josefa a bývalé pekárny v domě čp. 51. Trasa vláčku: Pěnčín (FIPOBEX ? brusírna perlí) ? Krásná (areál kostela sv. Josefa) a zpět
Akce probíhají za finanční podpory Libereckého kraje a ve spolupráci s OÚ Pěnčín a s Katolickou církví pořádá Matice děkanství Železnobrodského o.s.

ZPRÁVY Z KULTURY
Městské divadlo
Čtvrtek 29. září
Klicperovo divadlo Hradec Králové
Bedřich Smetana ? Karel Sabina
Prodaná nevěsta
Komická opera o dvou jednáních.
Ve vsi je pouť, všichni se veselí, všichni jsou šťastni. Jen Mařenka se trápí. Má si vzít ženicha, jehož nemiluje a zapomenout na svého milého Jeníka. Ten ale Mařenku utěšuje, že jejich věrná láska překoná všechny nástrahy. Do vsi přijíždí dohazovač Kecal, aby dojednal svatbu s koktavým a hloupým Vaškem. Světák Jeník však mezitím uzavře geniální smlouvu...
Proslulý příběh o tom, jak nepřijít o lásku, ale ani o peníze, o české povaze, také o pivu, ale především o lásce, která nade vším zvítězí. To vše pak se slavnými hudebními čísly skladatele Bedřicha Smetany v neopakovatelném provedení uměleckého souboru Klicperova divadla.
Režie: Vladimír Morávek, hrají a zpívají: Dušan Hřebíček, Zora Valchařová ? Poulová, Andrea Marečková, Hynek Pech, Martina Eliášová, Jan Sklenář, Tomáš Lněnička, Josef Hervert, Pavla Tomicová, Jiří jelínek, Eliška Boušková, David Steigerwald, Martina Součková, Lucie Bulisová, Petr Vrběcký a Johanka Švarcová.
Začátek v 19.30 hodin, vstupné 110, 90 Kč.
Předprodej vstupenek v kanceláři informačního střediska v přízemí budovy radnice.


MĚSTSKÁ GALERIE VL. RADY
Do 10. září jste zváni na výstavu
Václav P O K O R N Ý ? OBRAZY, GRAFIKA
Galerie je otevřena Po ? Pá 9 ? 12, 13- 17 a So 8.30 ? 11.30 hodin.

MĚSTSKÉ MUZEUM - BĚLIŠTĚ
Výstava
Dřevěný Brod - Železný Brod v dobové fotografii
do 30. 9. 2005: Út ? Ne 9 ? 12, 13 ? 17 hod.

Výstava pastelů Ludmily Obručové
1. 10. - 27. 11. 2005
Akce proběhne za finanční podpory Libereckého kraje v rámci "Dnů evropského dědictví".

Koncert na Poušti v sobotu 17. září znamená desetiletou tradici benefičních koncertů na tomto místě. Pojďme se potěšit uměním už proslulých, ale mladých interpretů - věhlasné harfistky Kateřiny Englichové a skvělé mezzosopranistky Karolíny Bubleové-Berkové. Začátek v 15 hodin.

MĚSTSKÉ KINO

Čtvrtek 1. září
Kruh 2 ? horor USA
Minulost se tak snadno odbýt nedá, zvlášť když v okolí dojde k několika podezřelým úmrtím...

Čtvrtek 8. září
Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější ? komedie USA
Hrají: Sandra Bullock, Regina King, William Shatner, Ernie Hudson ad.

Úterý 13. září
Kouzelný kolotoč
16.30 hodin
Britský pohádkový příběh. Český dabing.

Čtvrtek 15. září
Sahara ? akční ? dobrodružný USA
Zkušený badatel Dirk najde minci, k níž se váže historická legenda... Hrají: Matthew McConaughey, Penélope Cruz ad..

Úterý 20. září
Madagaskar ? animovaný USA
16.30 hodin
Hlavními hrdiny jsou čtyři zvířátka z newyorské ZOO, která se rozhodnou díky zebře ilegálně opustit ZOO... Český dabing.

Čtvrtek 22. září
Star Wars: Epizoda III ? Pomsta Sithů ? sci-fi USA
17.00 a 20.00 hodin
Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman, ad. Český dabing.

Čtvrtek 29. září
Prokletá Argentina ? romantické drama USA
Hrají: Antonio Banderas, Emma Thompson, Horacio Flash, ad.

Není-li uvedeno jinak, začátky vždy v 17.30 a ve 20 hodin, předprodej vstupenek hodinu před začátkem projekce v pokladně kina.

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 30.03.

25°C
12°C

Neděle 31.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19838)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13746)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13901)

Last minute
18.1% (13269)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12741)

Celkem hlasů: 73495

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.