E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

24.07.2005

Příbramsko

Prohlídky březnického zámku ožijí historickými scénkami

 

Renesanční zámek v Březnici na Příbramsku připravil pro své návštěvníky na poslední červencový víkend netradiční prohlídky. Zpestří je scénky v podání členů šermířské společnosti Exulis Brno

 

a Karlovarského hudebního divadla, řekl správce památky Robert Barták.
Prohlídky 30. a 31. července ožijí několikaminutovými šermířskými, hudebními, divadelními a tanečními vstupy. Jedna z chystaných scének třeba připomene i někdejšího majitele březnického zámku Hanuše z Kolovrat.
Kvůli lepší organizaci prohlídek povedou průvodci návštěvníky jen prvním zámeckým okruhem, který propojuje soukromé pokoje s reprezentační částí. Zpestření programu o divadelní scénky se do výše vstupného nepromítne.
Březnický renesanční zámek vznikl přestavbou gotické tvrze z poloviny 13. století. Jeho vznik je spojen s jedním z nejstarších českých rodů Buziců, který svůj původ odvozoval od bájného Bivoje. Dalšími majiteli byly rody Zmrzlíků, Lokšanů, Jeníšků z Újezda, Kolovratů a uherských Pálffyů. Zámek s renesanční zahradou, obklopenou baštami a anglickým parkem, je přirozenou dominantou města. Loni si ho prohlédlo zhruba 21.000 lidí, včetně kulturních akcí na něj zavítalo kolem 24.000 návštěvníků.
K zajímavostem březnického zámku patří takzvaná Lokšanská knihovna, která je nejstarší knihovnou v Česku. Dochovala se v původní podobě z roku 1558. Návštěvníky láká také zámecká zbrojnice s ojedinělým souborem zbraní a zbroje ze 16. až 19. století. Zdejší sbírka tyčových zbraní českého původu a loveckých pušek Hanuše z Kolovrat patří k nejvýznamnějším ve středních Čechách.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 27.04.

25°C
12°C

Neděle 28.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20097)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13942)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14098)

• Last minute
18.1% (13479)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12975)

Celkem hlasů: 74591

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.