E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 23. 04. 2024
Svátek slaví Vojtěch
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

13.06.2005

Tesco bude památkou?

Památkáři blokují zbourání libereckého obchodního domu Tesco

 

Ministerstvo kultury zvažuje, zda budovu libereckého obchodního domu Tesco prohlásí za kulturní památku. Projekt na proměnu dolního centra Liberce je tak vážně ohrožen, protože počítal s

 

demolicí objektu. Na jeho místě a v okolí chystá nizozemský developer výstavbu obřího obchodního a zábavního centra Forum Liberec. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).
Návrh na zápis Teska na seznam památek podle MfD podpořil Národní památkový ústav. "Myslíme si, že je to ojedinělá stavba své doby," řekla listu Miriam Skoumalová z ústecké pobočky Národního památkového ústavu. Návrh na zápis Teska do seznamu památek podal liberecký architekt a bývalý děkan Fakulty architektury Technické univerzity Jiří Suchomel. Podle něj i řady dalších architektů a historiků je obchodní dům ze 70. let minulého století jedinečnou stavbou.
Ministerstvo zatím čeká na vyjádření krajského úřadu, magistrátu a majitele Teska. "Poté komise posoudí všechna vydaná stanoviska. Jak dlouho rozhodování potrvá, nedokážu odhadnout," uvedla Eva Ščobáková z ministerstva kultury. Řízení o zápisu znamená, že Tesco nesmí v obchodním domě provádět větší žádné úpravy a ani ho bourat do té doby, než ministerští úředníci rozhodnou. Vedení Teska se ke snaze o zařazení svého obchodního domu mezi památky zatím nevyjádřilo.
Nizozemský developer AM Development zatím pokračuje v přípravách projektu. Záměr už prošel úspěšně zjišťovacím řízením na krajském úřadu, pak společnost požádá o územní rozhodnutí a stavební povolení. "Nemáme žádné signály, že by se projekt zastavil," konstatoval Radim Kousal ze společnosti Sia Architects, která stavbu pro AM Development zajišťovala.
Jednatel AM Development Luboš Kočí již dříve pro MfD uvedl, že je absurdní, aby byl obchodní dům kulturní památkou. Kdyby se to ale přece jen stalo, pak by developer zřejmě od plánů na výstavbu v dolním centru Liberce ustoupil. "Jsou ale i jiná města než Liberec," konstatoval Kočí. Firma nedávno představila své projekty například v Ústí nad Labem nebo Pardubicích.

Zdroj : Genus

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Středa 24.04.

25°C
12°C

Čtvrtek 25.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20024)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13867)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14027)

• Last minute
18.1% (13415)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12890)

Celkem hlasů: 74223

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.