E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

08.05.2005

Písecko

Na píseckém kamenném mostu se začnou prodávat suvenýry

 

Na nejstarším mostu v Čechách - kamenném mostu v Písku - se budou prodávat umělecké předměty podobně jako na Karlově mostu v Praze. O povolení k prodeji město požádal malíř Vojtěch Bitto

 

z Chrastin. Písek kvůli tomu musí projednat změnu tržního řádu. ČTK to řekl starosta Luboš Průša.
Město s prodáváním artefaktů předběžně souhlasí, ale uložilo živnostenskému úřadu, aby vypracoval bližší pravidla. "Asi ne úplně všichni, kteří by chtěli podnikat na píseckém mostě a jeho okolí, by se na něj vešli," řekl Průša. Na mostě by smělo podnikat jen asi pět umělců. Město by jim povolilo kreslit obrázky Písku anebo portrétovat či prodávat předměty, které s Pískem souvisejí. Bitto bere své možné působení na píseckém mostě spíše jako koníčka. "Mám to dělat doma v ateliéru nebo někde venku. I když je to trochu exhibice, nejsem na to zvyklý," uvedl. Na mostě chce prodávat své kresby a drobné umělecké předměty. Bitto začal tento týden svoje kresby vystavovat v píseckém divadle Pod čarou, výstava potrvá do konce měsíce.
Živnostenský úřad navrhuje městu několik variant. Všechna tržní místa by buď obsazoval jeden provozovatel, nebo by kulturní komise města posuzovala jednotlivé žadatele. "Samozřejmě nepředpokládáme, že to budou nějaké stánky, ale spíše jednoduché stolečky," řekla ČTK vedoucí živnostenského úřadu Jana Švejnochová. Rada města se bude pravidly zabývat 19. května, poté město vyhlásí výběrové řízení. Obrázky Písku či suvenýry si budou moci turisté zakoupit pravděpodobně už v letošní sezoně.
Kamenný most v Písku ze 13. století je nejstarší dochovaný most v Čechách. Most, který je národní kulturní památkou, je dlouhý 111 metrů a na obou březích byl původně zakončen obrannými věžemi. Zdobí ho barokní plastiky sv. Jana Nepomuckého, Kalvárie, sv. Anny a sv. Antonína Paduánského.

Zdroj : Rozhlas

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19967)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13824)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13986)

Last minute
18.1% (13367)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12838)

Celkem hlasů: 73982

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.