E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

07.04.2005

Jižní Čechy posílí podporu rozvoje turistiky

Cestovní ruch v jihočeském pohraničí dává práci málo lidem

 

Zaměstnanost v cestovním ruchu v příhraničních oblastech Jihočeského kraje je asi o polovinu nižší než v sousedních rakouských či německých regionech. V kraji pracuje v cestovním ruchu asi 49.000 lidí, což

 

je zhruba 16,5 procenta ze všech jihočeských zaměstnanců. V Horním Rakousku přitom zaměstnanost v turistice dosahuje 35, místy i 40 procent. Vyplývá to z průzkumu Agentury Komunik.

Důvodem je podle odborníků málo rozvinutá infrastruktura, která hlavně mimo sezonu zaostává za konkurenčními oblastmi. "To, že je v kraji toto číslo stále velmi nízké, svědčí o tom, že tu pro rozvoj turistiky stále nejsou nejvhodnější podmínky," uvedla ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Jitka Fatková. Starostové příhraničních obcí připomínají, že ke zlepšení situace by přispěla celoroční nabídka služeb. "Není dobré zaměřit se pouze na zážitkovou turistiku," řekla starostka Stožce na Prachaticku Zdeňka Lelková. Nezaměstnanost v obci se přitom pohybuje mezi 3,5 až šesti procenty. "Ne všichni nezaměstnaní jsou přihlášeni na úřadu práce, takže počet ve skutečnosti dosahuje až 11 procent," doplnila Lelková. "Cestovní ruch je jedinou možností rozvoje regionu. Chybí tu například využití nynějších ubytovacích kapacit, a to zejména v zimě," uvedl starosta Horní Plané na Českokrumlovsaku Jiří Hůlka. Jihočeský kraj vyčlenil letos na zvýšení zaměstnanosti v turismu v příhraničí zhruba dva miliony korun. "Další čtyři miliony jsou určeny na rozvoj infrastruktury v takzvané šetrné turistice. Co se týče konkrétních projektů, například 700.000 korun by mělo pomoci financovat oblast lázeňství a wellness," řekl tiskový mluvčí krajského úřadu Arnošt Máče. Více peněz však mohou podnikatelé podle ekonomů obdržet z fondů EU.

"Z nejrůznějších operačních programů mohou v letech 2004 až 2007 získat řádově desítky milionů korun. V případě rozsáhlých projektů pak může podpora dosáhnout až 70 milionů korun na jeden projekt," uvedl Vilém
Čekajle z poradenské společnosti Cassia Development&Consulting. Evropské zdroje jsou však podle něj omezené. "Podporu mohou získat opravdu jen velmi dobře připravené projekty. Jedním z hodnotících kritérií je přitom právě počet nově vytvořených pracovních míst," řekl. O podporu z EU usiluje v současnosti na jihu Čech několik projektů. Například společnost Lipno Servis se v rámci Společného regionálního operačního programu uchází o 70 milionů korun na rozvoj Sportovního areálu Lipno nad Vltavou. Pokud s projektem uspěje, vytvoří zhruba 42 nových pracovních míst.


Zdroj : ČRo1


Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19785)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13703)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13862)

Last minute
18.1% (13226)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12688)

Celkem hlasů: 73264

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.